1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Despre anxietati si solutii. ...

Despre anxietati si solutii. Pentru ca daca stii...castigi!

In ultima vreme am detectat un nou val de anxietate prin diversele cercuri in care ma invart. Nu ma intelegeti gresit. Nu contest faptul ca la baza acestor stari colective stau fapte reale, care ne ingrijoreaza pe toti intr-o masura mai mica sau mai mare. Insa nu ai cum sa nu observi discrepanta enorma intre apetitul oamenilor pentru motive de panica si vaicareala si impulsul lor de a cauta solutii si de a le aplica.

Spre exemplu, am avut in ultimii ani pandemia. Grea incercare, nu spun nu. Greu de gestionat etapele de lockdown, schimbarea modului de viata, de lucru, teama de boala, la unii chiar de moarte. Multe drame s-au produs si sigur ca au lasat urme. Sunt insa multi si cei care s-au panicat din motive pentru care mai degraba ar fi putut cauta solutii.

"Daca fac COVID si nu rezista organismul meu?" - vaccineaza-te, ai grija de tine, creste-ti imunitatea, izoleaza-te o vreme daca simti ca asta te ajuta. Nu sta sa te uiti la drobul de sare!

"Daca nu mai revin niciodata la birou? Daca nu ma adaptez niciodata la acest stil de lucru?" - schimba jobul, vorbeste cu angajatorul si vezi ce solutii exista. Nu te purta de parca viata ta s-a terminat

"Sistemul sanitar e la pamant! Daca am nevoie de asistenta medicala in aceasta perioada?" - Fa-ti o asigurare medicala. Decide ca e momentul sa platesti pentru servicii medicale private si o sa scapi de acest stres.

Si lista poate continua....

A urmat razboiul (aici, recunosc, intru in categoria celor care nu au reusit prea bine sa gestioneze panica). A fost complicat sa te lupti cu anxietatea cauzata de acest subiect pentru ca sentimentul de neputinta dubla panica si revolta generate de ideea ca la granita noastra are loc un razboi in toata regula.

"Fug din tara! Viata mea s-a terminat. Trebuie sa imi salvez familia" - Respira! Vezi ce optiuni ai. Nu trebuie sa fugi nicaieri inainte sa ajungi fix acum. Realitatea ne-a aratat ca daca fugeai din tara in martie 2022, descopereai acum, in noiembrie, ca doar panica te-a determinat sa iei aceasta masura.

Acum suntem cu panicile referitoare la criza financiara. Nu mai este de bon ton sa vorbesti despre altceva decat despre cresterile de preturi si despre cat de rau va fi. Repet, nu sunt naiva si nu spun ca nu se vad semnele unei crize financiare, insa iar ajungem sa facem o fixatie pe un subiect. Stiu deja, fara sa vreau neaparat, ca s-a dublat pretul la unt, ca si carnea s-a scumpit cu cativa lei pe kg, si uleiul, ba chiar si telemeaua de capra. Aceasta lista continua si ajunge mai mare si mai grea decat cosul zilnic - un termen-vedeta in orice discutie.

Ce ma distreaza este ca, daca ii intrebi pe cei mai multi ce include cosul zilnic, nici nu stiu exact si pana acum cateva luni nici nu au discutat vreodata despre el. Pentru ca acest cos zilnic nu include ginul acela bun pe care il bei tu in weekend si nici branza frantuzeasca cu care te rasfeti langa strugurii aia scumpi si nucile de macadamia si ce iti mai place tie.

Inainte sa ne umplem de anxietati, ce-ar fi sa fim cinstiti cu noi insine si sa realizam ca de multe ori nu suntem atat de afectati cum ne place sa mimam ca suntem. Aceasta dorinta de a potenta dramele am putea sa o inlocuim mai degraba cu identificarea de solutii care ne pot face sa dormim mai linistiti. Sigur, fac ce fac si ajung la asigurari (veti spune), dar iata ca isi gasesc locul si aici.

  • Daca esti panicat ca nu iti mai permiti o masina noua pentru ca toate s-au scumpit foarte mult, ce-ar fi sa ii faci o asigurare CASCO celei pe care o ai.
  • Daca te temi ca o anulare a vacantei aleia scumpe pe care ai luat-o de la agentie o sa iti strice tot anul, ce-ar fi sa iti faci o asigurare de calatorie cu componenta STORNO.
  • Daca vrei sa mergi la schi in strainatate si te gandesti cu groaza ca o eventuala accidentare te baga la cheltuieli pe care nu ti le permiti, adauga si o clauza pentru sporturi extreme in asigurarea ta de calatorie.
  • Daca te-a speriat cutremurul de zilele trecute si te sperie si preturile caselor noi, de ce nu iti asiguri locuinta?
  • Daca ai un business si te temi ca va trebui sa il inchizi din cauza recesiunii, de ce nu te interesezi de produsele de asigurare care te-ar putea ajuta, cum este polita de business interruption spre exemplu.

Si putem continua...

Stiu care este raspunsul la toate aceste "de ce..." si "ce-ar fi sa...". In primul rand, apetitul omului pentru drame si instinctul de a ramane captiv in panici si vaicareli. Apoi este insa si o lipsa de informare cu privire la toate solutiile despre care am vorbit anterior. Adevarul este ca nu stim ce solutii de protectie avem la dispozitie si de cele mai multe ori suntem prea panicati ca sa gandim rational si sa le cautam.

Iata de ce campania "Stii totul despre asigurari si castigi!" vine in cel mai bun moment:

  1. Invata romanii notiuni despre produse de asigurare de care cel mai probabil chiar au nevoie in aceasta perioada
  2. Intregul proces de informare se face in nota ludica, prin concursuri cu premii, care descretesc fruntile a mii de romani in aceasta perioada cand incruntarea este atat de raspandita.

Fiti pe faza si nu ratati niciuna dintre etapele concursului!