1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Depozitul din Darasti, cuprins vineri de incendiu, era asigurat pentru 500.000 de euro

Incendiul care a cuprins, vineri seara, un depozit din Darasti, judetul Ilfov, unde erau arhivele mai multor companii, printre care banci si companii de asigurari, a afectat circa 1.000 de metri patrati din suprafata imobilului.

Duminica, reprezentantii ISU Bucuresti-Ilfov, spuneau ca focul inca arde mocnit si echipele de interventie sunt prezente la fata locului.

Constructia este o hala din structura metalica, amenajata ca depozit pentru arhiva.

Stefan ECXARCU, managerul Global Archive, compania careia ii apartine depozitul distrus de incendiu, a declarat, sambata, ca urmeaza sa fie facuta o analiza, in baza situatiei electronice pe care firma o are, pentru a se stabili exact exact ce documente au ars. El a mai spus ca depozitul avea asigurare, iar companiile care aveau acolo arhivele si au ramas fara documente vor fi despagubite, conform Adevarul.ro

"Toate documentele distruse erau pe suport clasic, doar o parte erau si in format electronic, la solicitarea clientilor, si vom face o analiza sa vedem exact ce documente au fost distruse. Fiecare companie avea depozitate documentele in mai multe spatii, nu erau toate in acelasi loc. Exista o asigurare a depozitului, in valoare de 500.000 de euro, si exista asigurare si pentru continut, iar clientii vor fi despagubiti, vor primi contravaloarea reconstituirii documenteloe", a spus managerul companiei, conform sursei citate, precizand ca pana acum nu a fost stabilita cauza incendiului, existand diverse speculatii.

Conform informatiilor aparute in spatiul public, compania a Global Archive Management are printre clienti, atat banci, cat si asiguratori, retaileri, IFN-uri, telecom, utilitati si altii. Totodata, s-a spus ca ASTRA Asigurari, companie intrata in faliment, ar fi avut arhiva in acel depozit.

Contactati de 1asig.ro, reprezentantii KPMG, lichidatorului judiciar al ASTRA Asigurari, au precizat ca ASTRA nu are arhiva in depozitul mistuit de incendiu.

"KPMG Restructuring SPRL in calitate de Lichidator judiciar al Societatii de Asigurare Reasigurare SA - in faliment, aduce la cunostinta creditorilor, fostilor angajati precum si tuturor celor interesati faptul ca ASTRA nu a avut si nu are incheiat un contract de prestari servicii arhivistice cu Societatea Global Archive Management (GAM). Fondul arhivistic al debitoarei nu se afla depozitat in locatia din Darasti, judetul Ilfov si nu a fost afectata sub nicio forma de evenimentele survenite in data de 26 mai 2017 la depozitele de arhiva de la locatia mentionata. In acest context facem precizarea ca arhiva de documente a ASTRA preluata de Lichidatorul judiciar la deschiderea procedurii falimentului a fost predata conform prevederilor Legii 16/1996 privind Arhivele Nationale si este depozitata in conditii de siguranta si in cel mai eficient mod la operatorul economic autorizat - societate de arhivare desemnata de Comitetul creditorilor in cadrul sedintei din 19 august 2016", a transmis KPMG.

Dupa ce incendiul va fi declarat stins, se va constitui o comisie de cercetare a cauzei probabile de incendiu, care va fi compus din pompieri care au participat la interventie alaturi de inspectori de prevenire de la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov.

Riscul de incendiu poate fi acoperit printr-o polita de tip Property. Incendiile reprezinta un risc semnificativ atat pentru locuintele din Romania, cat si pentru cladirile detinute de companii.

Potrivit ISU Bucuresti-Ilfov, la nivelul inspectoratului, in anul 2016, s-au inregistrat 1.865 incendii, din care 80% produse in municipiul Bucuresti, 19% in judetul Ilfov, 1% in judetele limitrofe. Comparativ cu anul 2015, in anul 2016 numarul incendiilor a crescut cu 2,75%. Din totalul incendiilor inregistrate, 876 s-au produs la locuinte.