Deloitte: Fiscalizarea bacsisului - o noua incercare - Piete financiare - Asigurari - Totul despre...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7352 RON
1 USD = 4.2979 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Deloitte: Fiscalizarea bacsisului - o noua incercare


Odata cu sezonul estival, au reaparut si discutiile privind principalele probleme cu care se confrunta sectorul HoReCa. Unul dintre subiectele puternic dezbatute a fost reglementarea bacsisului. Pe aceasta tema si-au exprimat opiniile Andreea VLAD, Manager Servicii Fiscale, si Robert IONESCU, Consultant senior Servicii Fiscale, Deloitte Romania.

Numeroasele dezbateri si consultari avute in acest sens cu jucatorii de pe piata de profil au condus la identificarea unor solutii legislative si tehnice menite sa elimine dificultatile aparute in practica la momentul publicarii Ordonantei de Urgenta nr. 8/2015, ce reglementa initial impozitarea bacsisului.

Astfel, recent a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice un proiect de modificare a OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, care introduce noi reglementari legate de fiscalizarea sumelor provenind din bacsis.

Potrivit notei de fundamentare, sumele reprezentand bacsisul incasat in sectorul HoReCa sunt semnificative, fiind estimate a fi cuprinse intre 750 de milioane si 1,5 miliarde de lei, sume care la acest moment nu sunt fiscalizate la nivelul angajatilor.

Ce prevede textul de lege?

Noul proiect legislativ defineste bacsisul ca fiind orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind aplicabil operatorilor economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN 5610 - Restaurante si 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, explica cei doi specialisti Deloitte.

Pentru ceilalti operatori economici, ce nu se incadreaza in categoriile mentionate mai sus, textul de lege lasa la latitudinea acestora posibilitatea evidentierii bacsisului pe bonul fiscal si implicit a aplicarii prevederilor legislative aferente.

Bacsisul ar urma sa fie inclus pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia. Astfel, potrivit prezentului text de lege, clientii pot achita bacsisul si prin intermediul cardului.

Spre deosebire de prevederile OUG nr. 8/2015, ce reglementau evidentierea bacsisului pe un bon fiscal distinct, noul text de lege permite posibilitatea includerii acestuia pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate sau serviciile prestate. Mai mult, clientului ii va fi inmanata in prealabil o nota de plata prin care va avea libertatea de a alege nivelul bacsisului oferit, acesta fiind cuprins intre 0% si 15% din valoarea consumatiei.

Sumele provenite din incasarea bacsisului se vor inregistra in contabilitate pe seama conturilor de datorii. Procedura si modalitatea de distribuire integrala a acestor sume ramane in sarcina angajatorului, care este obligat sa intocmeasca un regulament intern in acest sens. Nu sunt precizate alte detalii cu privire la termenele pana la care angajatorii trebuie sa distribuie acesti bani catre angajati (zilnic, asa cum se intampla in prezent, sau la perioade mai lungi).

Impozitarea acestora se va realiza conform prevederilor Codului Fiscal, fiind calificate ca venituri din alte surse.

Se pare ca experienta anului 2015 a contat de asemenea in rescrierea textului de lege, o parte din obligatiile excesive reglementate la acel moment, precum obligatia intocmirii registrului de bani personali, fiind eliminate in prezentul proiect legislativ, mai spun consultantii.

Premise si avantaje in practica

Reprezentantii Deloitte spun ca, asa cum se mentioneaza si in nota de fundamentare, legiferarea bacsisului este o masura asteptata, in conditiile in care vorbim de sume incasate, dar nefiscalizate la nivelul angajatilor. Totodata, la acest moment, acestea nu figureaza contabil la nivelul operatorilor economici, iar clientii, persoane juridice sau PFA, nu au posibilitatea de a deduce sumele aferente, in lipsa unui document justificativ.

O astfel de reglementare aduce o serie de avantaje, cum ar fi cresterea competitivitatii pe piata muncii. Reglementarea bacsisului ar conduce la venituri declarate mai mari la nivelul celor care lucreaza in sectorul HoReCa, facilitand astfel, spre exemplu, obtinerea unui credit bancar. Cu toate acestea, pentru angajatii care nu activeaza in domeniul HoReCa, dar care pot primi de asemenea bacsis, fara ca angajatorii lor sa fi optat pentru fiscalizarea acestor sume, tratamentul poate fi unul discriminatoriu.

De asemenea, vor creste veniturile incasate la bugetul de stat. Probabil cea mai avantajata parte ar fi statul, sumele din bacsis fiind estimate a fi de ordinul milioanelor de euro.

Controlul mai bun al sumelor incasate la nivelul societatilor este un alt beneficiu al fiscalizarii bacsisului. O eventuala impozitare a bacsisului ar insemna si un control mai bun din partea societatilor in privinta distribuirii acestor sume catre angajati, dar si o reducere a riscurilor in cazul unui control ANAF, daca se constata diferente intre sumele existente in casierie si cele marcate pe casa fiscala.

Potentiale dificultati in practica

In practica pot aparea insa si dificultati la nivelul operatorilor economici vizati de aceasta masura. Similar cu prevederile primei ordonante, abrogate la scurt timp de la publicare, actuala propunere legislativa nu furnizeaza niciun detaliu privind diferitele tipuri de impozitare existente la nivelul operatorilor economici, remaica oficialii Deloitte.

Astfel, daca in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit, efectul impozitarii veniturilor din bacsis va fi anulat prin deducerea cheltuielilor cu plata sumelor catre angajati, situatia se schimba in cazul principalilor jucatori vizati de aceasta masura, cei care aplica impozitul specific pentru activitati HoReCa, precum si in cazul microintreprinderilor.

Pentru angajatorii din domeniul HoReCa ce calculeaza si platesc impozitul specific pentru aceasta industrie, mentionarea bacsisului pe bon ar putea genera obligatii fiscale suplimentare. Mai precis, venitul generat de incasarea bacsisului va trebui reflectat separat in contabilitate si va reprezenta un venit din alte activitati (altele fata de cele specifice HoReCa), fiind astfel impozitat pe baza regulilor privind impozitul pe profit. Totusi, nu este clar modul in care ar fi clasificate cheltuielile generate de repartizarea bacsisului catre angajati, respectiv daca acestea vor reprezenta de asemenea cheltuieli pentru alte activitati (anulandu-se astfel impactul fiscal) sau cheltuieli aferente activitatii de baza (HoReCa).

Pentru microintreprinderi, aceste sume suplimentare vor conduce la marirea bazei impozabile, ele fiind incluse in totalul veniturilor obtinute, fara posibilitatea deducerii cheltuielilor aferente. Aceasta situatie ar putea fi evitata prin introducerea in legislatia fiscala a unei scutiri pentru aceste tipuri de venituri.

In concluzie, initiativa este oportuna, dar, odata cu implementarea acesteia, ar trebui de asemenea avuta in vedere o aliniere a prevederilor fiscale privind impozitarea la nivelul societatilor, mentioneaza Andreea VLAD si Robert IONESCU.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Deloitte: Fiscalizarea bacsisului - o noua incercare).

Noutati 1asig.ro
» Studiu: Liderii de business se asteapta ca automatizarea sa dezvolte forta de munca in urmatorii ani
» Cat au cheltuit turistii nerezidenti sositi in Romania in primele sase luni din 2019
» Datoria externa a crescut cu peste 8 milioane de euro in primele sapte luni din 2019
» BNR a intreprins un proces de revizuire a Regulilor privind stabilirea ratelor de referinta ROBID si ROBOR
» Ai de recuperat TVA din alt stat UE? Vezi pana cand poti sa depui cererea de rambursare
» Cu cat au crescut preturile in luna august?
» Studiu: Angajatii se simt amenintati de automatizare
» Analiza: Piata de electro IT&C va trece de 36 miliarde lei in 2019, in crestere cu 7,5%
» Investitiile nete in economie au crescut cu 12,1% in primul semestru din 2019
» Noi prevederi fiscale pentru grupurile de companii - avantaje si limitari
Share |


CITITI PE ACEEASI TEMA:
Fiscalizarea bacsisului in turism s-ar putea aplica din toamna

Autor: Andreea RADU | Publicat pe 26.08.2019 | 183 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM