1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
De ce este importanta securitatea ...

De ce este importanta securitatea cibernetica pentru UE?

Transformarea digitala a economiei si a societatii a accelerat in ultimii ani, dand nastere la noi oportunitati, dar si unor noi provocari. Pana in 2030, 125 de miliarde de dispozitive ar putea fi conectate la internet, fata de 27 de miliarde in 2017. De asemenea, se preconizeaza ca 90% dintre persoanele cu varsta de peste sase ani vor fi online, potrivit Parlamentului European.

Utilizarea solutiilor digitale este in continua crestere, iar munca la distanta, cumparaturile online si contactul cu cei apropiati prin intermediul internetului au crescut rapid in timpul pandemiei. Aceste solutii pot fi benefice pentru consumatori, pot sustine economia si redresarea post-Covid, totusi, s-a inregistrat si o crestere proportionala a activitatilor digitale rau intentionate.

Atacatorii pot folosi portaluri de "phishing" si emailuri cu linkuri sau fisiere atasate malitioase pentru a fura date bancare sau pentru a santaja organizatii dupa ce le blocheaza sistemele informatice si datele.

La baza pietei digitale unice a UE sta un spatiu virtual sigur: daca oamenii se simt in siguranta online acest lucru permite realizarea intregului potential al pietei. Indicele economiei si societatii digitale din 2019 a aratat ca ingrijorarile legate de siguranta au limitat sau impiedicat 50% dintre utilizatorii de internet din UE in derularea de activitati online. Indicele din 2020 a indicat ca 39% dintre cetatenii UE care au folosit internetul au intalnit probleme legate de securitate.

Pagubele produse de atacurile cibernetice se intind dincolo de economie si finante, ele afectand fundamentele democratice ale UE si amenintand functionarea normala a societatii.
Servicii esentiale si critice, cum ar fi transporturile, energia, sanatatea si sectorul financiar, au devenit tot mai dependente de tehnologii digitale. Acest lucru, coroborat cu cresterea numarului de obiecte fizice conectate la internetul lucrurilor, poate avea consecinte directe, inclusiv transformarea securitatii cibernetice intr-o problema de viata si de moarte.

De la atacuri cibernetice asupra spitalelor, fortandu-le sa amane proceduri medicale urgente, la atacuri asupra retelelor de electricitate si rezervelor de apa - atacatorii pun in pericol furnizarea de servicii esentiale. Pe masura ce automobilele si casele devin tot mai conectate, acestea ar putea fi la randul lor amenintate sau exploatate in moduri neprevazute.

Atacurile cibernetice, desfasurate concomitent cu dezinformarea, presiunile economice sau atacuri armate conventionale, pun la incercare rezilienta statelor si institutiilor democratice, atentand in mod direct la pacea si securitatea UE.

Securitatea cibernetica in UE

Companiile si organizatiile din UE cheltuiesc semnificativ mai putin pe securitatea cibernetica decat echivalentele lor din SUA. Uniunea Europeana lucreaza la intarirea securitatii cibernetice. Negociatori din partea Parlamentului si ai Consiliului au ajuns recent la un acord cu privire la Directiva NIS2 - ce stabileste reguli cuprinzatoare pentru intarirea rezistentei in UE. "Trebuie sa actionam si sa facem companiile, guvernele si societatile noastre mai rezistente la operatiuni cibernetice ostile", a declarat deputatul european Bart GROOTHUIS (Grupul Renew, Olanda), responsabil cu trecerea raportului cu privire la noile reguli prin Parlament.

Deputatii europeni au solicitat recent capacitati de aparare cibernetica la nivelul UE si lucreaza la garantarea unui nivel comun ridicat de securitate cibernetica in UE.