1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
De cand va prelua FGA cererile de ...

De cand va prelua FGA cererile de plata din partea potentialilor creditori de asigurare ai CertAsig?

Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara de retragere a autorizatiei de functionare a companiei CertAsig a fost publicata in Monitorul Oficial. In continuare, cererile de deschidere a dosarelor de dauna vor fi adresate asiguratorului, iar FGA poate prelua cererile de plata din partea potentialilor creditori de asigurare ai CertAsig, dar ele vor fi instrumentate doar dupa decizia definitiva de faliment a instantei si dupa preluarea tuturor evidentelor de la societate.

Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anunta ca a luat act de publicarea Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) nr. 209/20.02.2020, in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 156/26.02.2020, prin care s-a dispus retragerea autorizatiei de functionare a Societatii CertAsig - Societate de Asigurare si Reasigurare S.A. si s-a constatat starea de insolventa a societatii, urmand ca Autoritatea de Supraveghere Financiara sa promoveze, in instanta, cererea de deschidere a procedurii de faliment impotriva asiguratorului.

In raport de prevederile cuprinse in decizia ASF, orice persoana care invoca un drept de creanta impotriva asiguratorului, dupa producerea unor riscuri acoperite printr-o polita valabila, produse intre data retragerii autorizatiei de functionare si cea a denuntarii contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de dauna la asigurator.

Potrivit FGA, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului poate formula si adresa o cerere de plata privind acordarea despagubirilor/ indemnizatiilor sau o cerere de plata privind acordarea restituirii de prima, dupa caz, Fondului de Garantare a Asiguratilor. Cererea de plata se poate depune/comunica Fondului, incepand cu data publicarii acestei decizii in Monitorul Oficial al Romaniei.

"Conform Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara(ASF) nr. 209/20.02.2020, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 156/26.02.2020, Fondul de Garantare a Asiguratilor va prelua evidentele complete ale dosarelor de dauna precum si evidentele tehnico-operative si contabile aferente acestora, in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii de faliment impotriva asiguratorului. Dupa preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potentialilor creditori", noteaza FGA.

Instrumentarea de catre Fond a dosarelor de dauna se va face doar dupa preluarea evidentelor complete ale dosarelor de dauna precum si a evidentelor tehnico-operative si contabile. Totodata dupa acest moment, Fondul va putea demara si platile aferente cererilor de plata inregistrate, analizate si aprobate la plata.

Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari, doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete.