Cutremurul, risc major pentru Romania. Ce pagube ar produce un seism puternic? - Stiri -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
13
1 EUR = 4.6669 RON
1 USD = 4.0761 RON


RFI

Stiri

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Cutremurul, risc major pentru Romania. Ce pagube ar produce un seism puternic?


Cutremurul este cel mai mare risc din categoria dezastrelor naturale la care este expusa Romania, se arata in "Raportul privind situatia macroeconomica pe anul 2018 si proiectia acesteia pe anii 2019-2021", publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Conform documentului, se estimeaza ca un cutremur produs in prezent, similar ca parametri cu cel din 1977 ar genera pierderi de circa 1,8 miliarde euro.

"Cutremurul din 1977 in Bucuresti a avut un cost care a fost estimat la circa 7% din PIB. In cazul celorlalte cutremure inregistrate in secolul XX nu au fost consemnate avarii majore la constructii sau pierderi de vieti omenesti, dar temporal, aflandu-ne in perioada de recurenta a cutremurelor vrancene, se poate estima ca urmatorul cutremur cu intensitate similara celui produs in anul 1977 va genera pagube substantiale. In baza datelor statistice existente din anul 1977 (Raport Banca Mondiala din 1978), pagubele materiale inregistrate se cifreaza la o valoare de 2,048 miliarde dolari. Luand in calcul un coeficient suplimentar de 20% fata de aceasta valoare - determinat de factori cum sunt vechimea constructiilor, punerea partiala in practica - din cauza insuficientei fondurilor - a Programului national de consolidare a constructiilor, cresterea numarului de cladiri cu aglomerari de persoane, cresterea costurilor generate de inflatie etc., se poate estima ca un cutremur produs in prezent, similar ca parametri cu cel din 1977 ar genera pierderi de cca 1,8 miliarde euro", scrie in documentul citat.

Potrivit raportului, principalele categorii de situatii de urgenta a caror producere ar putea genera riscuri de proportii atat in ceea ce priveste afectarea populatiei si a bunurilor acesteia de folosinta indelungata cat si a obiectivelor de interes public, cat si in ceea ce priveste impactul financiar de ansamblu, sunt:

- Dezastrele naturale: seisme, inundatii, seceta.
- Incendiile
- Accidentele de proportii

"Municipiul Bucuresti este, in particular, capitala sud-europeana cea mai vulnerabila la cutremure. Avand in vedere urmarile cutremurelor de mare intensitate care pot afecta pe scara larga populatia, constructiile, bunurile si functiunile social-economice, reducerea riscului seismic al constructiilor existente este considerata o actiune de interes national", se mai precizeaza in document.

Ministerul a elaborat si un set de propuneri pentru a reduce pagubele. Astfel, s-a propus concentrarea eforturilor pe urmatoarele masuri:

1) Indeplinirea conditionalitatilor ex-ante referitoare la prevenirea si gestionarea riscurilor; finalizarea proiectului "RO-RISK, sprijin pentru indeplinirea conditionalitatilor ex-ante in domeniul prevenirii si gestionarii riscurilor" - cerinta necesara pentru continuarea posibilitatii accesarii de catre Romania a fondurilor europene in perioada 2014-2020 si continuarea implementarii de astfel de proiecte. Finalizarea implementarii proiectului mentionat va asigura, printre altele, posibilitatea absorbirii de catre Romania, pana in 2020, a circa 520 milioane de euro pentru investitii legate de prevenirea riscurilor si de protectia impotriva riscurilor identificate ca prioritare.

2) Reducerea deficitului de dotare cu mijloace si materiale de interventie a componentelor DSU prin accesarea/acordarea de fonduri europene si de la bugetul de stat.

3) Continuarea procesului de pregatire a componentelor DSU pentru realizarea unui raspuns oportun, integrat si eficient in situatia unui dezastru generat de un cutremur major.

4) Derularea unui program national pentru imbunatatirea functionarii sistemului national de instiintare - avertizare - alarmare a autoritatilor si populatiei in situatia producerii unor dezastre.

5) Dezvoltarea actiunilor de comunicare si informare publica si de pregatire a populatiei si a mediului economic pentru eventualitatea unui cutremur major.

6) Realizarea Conceptiei nationale de raspuns la seism si a Regulamentului de gestionare a tipului de risc cutremur, in corelare cu termenele stabilite prin HG nr. 557/2016 si executarea unui exercitiu complex de validare a acesteia.

7) Preluarea de catre MAI, prin structurile din coordonarea DSU a depozitelor regionale din reteaua Ministerului Sanatatii si utilizarea acestora pentru depozitarea stocurilor de interventie la dezastre (tehnica si echipamente de interventie, materiale sanitare si medicamente necesare in asistenta medicala de urgenta).

8) Imbunatatirea OG nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente in vederea eficientizarii derularii programului anual de actiuni privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic al cladirilor de locuit multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public.

9) Promovarea unui program la nivel national, in vederea realizarii de locuinte de necesitate in care sa se asigure mutarea temporara pe perioada executiei lucrarilor de interventie (consolidare) a locatarilor din locuintele care urmeaza a fi consolidate.

10) Promovarea unui program national prin care sa se realizeze consolidarea cladirilor publice incluse in Clasa 1 si 2 de importanta.

11) Promovarea unor programe dedicate..

12) Inventarierea fondului construit si crearea unei baze de date la nivelul intregii tari, precum si crearea unui mecanism privind actualizarea periodica a datelor, informatiilor (organizarea si realizarea unui recensamant al constructiilor).

13) Programarea si realizarea, cu celeritate, a unui exercitiu privind mobilizarea si capacitatea de raspuns in caz de cutremur.

Reamintim ca pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale (cutremur, inundatii, alunecari de teren) a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele peste 8,9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%. Asadar, nevoia unei polite de asigurare pentru locuinte este in crestere.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cutremurul, risc major pentru Romania. Ce pagube ar produce un seism puternic?).

Noutati 1asig.ro
» Campania de educatie financiara "Traieste Viitorul!" propune o schimbare in lista de prioritati financiare ale romanilor
» Proiectul de Norma privind distributia de asigurari, in consultare publica pana pe 29 octombrie. Vezi principalele aspecte reglementate!
» Cinci noi publicatii XPRIMM vor fi lansate la Baden-Baden
» "Ghidul sigurantei casei tale" se distribuie astazi impreuna cu ziarul LIBERTATEA
» Proiectul Normei privind pregatirea profesionala a distribuitorilor, in dezbatere publica timp de o luna: Principalele prevederi!
» Actionariatul SAFETY Broker se consolideaza. Compania, evaluata la 3,97 mil EUR
» VIDEO: Madalin ROSU: S-a observat o frecventa mai mare a daunelor la politele RCA pe o luna
» Toamna aceasta a imbogatit echipa CertAsig
» VIDEO: WATFORD Insurance s-a lansat oficial pe piata asigurarilor din Romania
» A inceput Romanian Security Fair! Brosura "Ghidul sigurantei casei tale", distribuita la eveniment
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 04.12.2017 | 1489 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


Arhiva

PAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM