1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cutremur in Vrancea, simtit si in Bucuresti

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter s-a inregistrat miercuri seara in Romania, potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP). Seismul s-a simtit si in Bucuresti.

Initial, cutremurul a fost estimat la 5 grade, dupa care magnitudinea a fost modificata la 4,5 grade, iar apoi s-a rectificat la 4,6 grade.

Seismul a avut loc miercuri, 25 aprilie 2018, la ora 20:15, in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau, la o adancime de 147 de km.

IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta din Romania a anuntat ca, "in urma seismului, la nivel national, nu au fost inregistrate apeluri pe numarul 112 referitoare la producerea situatiilor de urgenta".

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de III grade Mercalli. Cele mai apropiate orase sunt: Nehoiu (22 km), Covasna (37 km), Intorsura Buzaului (44 km), Targu Secuiesc (51 km), Valenii de Munte (59 km).

Un alt seism de 4,6 grade s-a produs in data de 14 martie a.c., si acesta fiind simtit in Capitala.

De asemenea, joi dimineata (26 aprilie a.c.), la ora 03:45 s-a produs in Marea Neagra un cutremur cu magnitudinea 3,9 pe scara Richter, la adancimea de 27km, conform INFP.

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele peste 8,9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%. Asadar, nevoia unei polite de asigurare pentru locuinte este in crestere. In acest sens, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor desfasoara anul acesta a cincea editie a Campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", proiect care are ca obiective cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, precum si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta.

La finalul luni martie a.c., erau in vigoare 1.696.078 de polite obligatorii de locuinte (PAD), conform datelor de pe site-ul Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania).