1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cutremur de 4,5 grade in judetul Buzau - cel mai puternic din acest an

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs, marti, 3 septembrie 2019, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, acesta fiind cel mai puternic seism din acest an. Potrivit primelor informatii, acesta a fost resimtit si in Bucuresti.

Potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului - INFP, seismul a avut loc la ora 14:52, la o adancime de 117 kilometri.

La putin timp dupa seism, IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca, pana in acel moment, nu s-au inregistrat apeluri pe 112 sau alte informatii privind posibile pagube. 

De asemenea, ISU Bucuresti-Ilfov a precizat verifica integritatea cladirilor din zona Centrului Istoric al Capitalei.

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de III grade Mercalli.

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu (5 km), Intorsura Buzaului (37 km), Covasna (40 km), Valenii de Munte (41 km), Slanic (47 km).

In Bucuresti sunt 349 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita). In acelasi timp, 363 de imobile au fost incadrate in clasa a II-a de risc seismic (constructii care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila), iar in clasa a III-a (care include cladiri care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante) se afla 114 cladiri.

Cutremurul, risc major in Romania

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele peste 8,5 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane si la inceputul acestui an sub 20%. La finalul lunii iulie 2019 erau active la nivel national peste 1,7 milioane de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), conform statisticilor Pool-ului.

De asemenea, valoarea daunelor achitate de PAID Romania, in primele 7 luni din 2019, pentru riscul de cutremur, a fost de 762.028 lei, in crestere considerabila fata de perioada similara a anului trecut.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

SFATURI in caz de cutremur:
  1. Incearca sa ramai calm!
  2. Ramai in interiorul casei. Nu folosi lifturile sau scarile in timpul cutremurului!
  3. Evita sa stai in apropierea rafturilor, mobilierului inalt sau corpurilor suspendate.
  4. Stai departe de ferestre, usi glisante din sticla si oglinzi.
  5. Nu sta niciodata sub balcon. Nu iesi pe balcon sau pe terasa.
  6. Daca te afli in bucatarie, opreste gazul si indeparteaza-te de aragaz.
  7. Stai sub un corp de mobilier solid, tocul unei usi sau sub o grinda.
  8. In lipsa unui loc sigur, acopera-ti capul si stai ghemuit intr-un colt interior al incaperii.
  9. Cand parasesti locuinta, ia cu tine actele de identitate, un mijloc de iluminat cu baterii, medicamente, bani, haine de schimb etc.
  10. Pregateste un kit de supravietuire in caz de cutremur. Tine-l intr-un loc accesibil.