1asig.ro
1asig.ro
Cutremur de 4,2 grade in Marea ...

Cutremur de 4,2 grade in Marea Neagra

5 min. / 1.540 cuvinte
Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter a avut loc miercuri, 4 decembrie a.c., in Marea Neagra, la o adancime de 8 kilometri, conform datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.

PROMO


Cutremurul s-a produs la ora 11:43 (ora locala a Romaniei). Adancimea lui a fost revizuita de la 30 km, la 8 km.

Potrivit institutului, seismul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 120km E de Constanta, 207km NE de Varna, 210km SE de Braila, 218km SE de Galati, 262km S de Odessa, 274km V de Sevastopol, 283km NE de Burgas.

Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc pe 3 septembrie, avand magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau.

Cutremurul, risc major in Romania

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

Conform datelor PAID Romania, din totalul de peste 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate - mai putin de 19%. Celelalte 7,3 milioane de locuinte nu sunt protejate de o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de cutremur.

"Statisticile sunt ingrijoratoare. Mai mult decat atat insa, nu trebuie sa uitam ca nu suntem amenintati doar de cutremur. Desi acesta este riscul care provoaca cea mai mare ingrijorare in randul proprietarilor de locuinte, inundatiile si alunecarile de teren sunt fenomene cu frecventa mai mare, care genereaza pagube insemnate. Dincolo de aceste date sumbre, exista insa si un aspect pozitiv, de care nu ar trebui sa uitam - Romania este una dintre putinele tari care beneficiaza de un sistem de asigurare obligatorie a locuintei si, implicit, un mecanism functional de protectie financiara a fondului nostru locativ", a declarat, recent, Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania.

Cu toate ca romanii se tem de dezastrele naturale si sunt ingrijorati cu privire la schimbarile climatice, conform unor studii realizate de UNSAR, acestia isi protejeaza intr-o mica masura locuintele. Astfel, pentru o informare mai buna a populatiei a fost lansata campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", lansata de APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, alaturi de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare-Reasigurare si PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

Cea de-a VII-a editie a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a avut ca obiectiv sa le reaminteasca romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii.

Mai mult decat atat, in acest an, in premiera, campania a urmarit sa atraga atentia atat asupra schimbarilor climatice si a impactului acestora asupra locuintelor romanilor, cat si asupra masurilor pe care le pot lua acestia pentru a contribui la scaderea factorilor ce contribuie la schimbarile climatice (poluare, consum excesiv de energie etc.). Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe pagina de Facebook.

1.090 accesari