1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cum pot fermierii romani sa-si ...

Cum pot fermierii romani sa-si protejeze culturile de porumb pentru samanta impotriva riscurilor atmosferice

AGRA Asigurari, anunta lansarea unui nou produs de asigurare dedicat fermierilor care vor sa-si asigure cultura de porumb pentru samanta impotriva riscurilor atmosferice.

Romania este unul dintre cei mai mari producatori de porumb din Uniunea Europeana, iar exportul este efectuat atat in tarile din Uniune, cat si in afara ei. Datele Comisiei Europene arata ca exporturile de porumb ale UE aproape s-au dublat, ajungand la 5.994 milioane de tone in sezonul 2021-2022. La acest capitol, Romania este lider incontestabil in UE in conditiile in care a exportat 4.298 milioane de tone de porumb, adica peste 71% din totalul de 5.994 milioane de tone de porumb exportate.

In plus, datele INS din 2021 arata ca suprafata cultivata cu porumb in Romania reprezinta 47.3% din suprafata cultivata cu cereale. Aproximativ 21.000 hectare sunt cultivate cu loturi semincere pentru producerea de porumb samanta. Ponderea cea mai mare ca si suprafata in cazul loturilor semincere la cultura de porumb o detine judetul Braila, cu 12.244 ha, ceea ce reprezinta 40% din suprafata cultivata la nivel national.

In managementul riscului, la nivelul unei exploatatii, asigurarea culturilor este unul dintre instrumentele care pot fi folosite cu succes in combaterea efectelor produse de riscurile atmosferice extreme asupra culturilor agricole. Incepand cu primavara anului 2023, compania AGRA Asigurari a lansat un produs nou de asigurare pe piata din Romania, dedicat cultivatorilor de loturi semincere pentru producere porumb samanta. In cadrul acestui produs de asigurare, in functie de tehnologia aplicata de fiecare producator de samanta, riscurile atmosferice isi fac aparitia putand sa produca daune ireversibile loturilor semincere de la semanat, rasarirea plantelor pe intreaga perioada de vegetatie si pana la recoltat.

"Acest produs nou de asigurare este unic pe piata din Romania, intrucat asigura una dintre culturile importante in ecosistemul agricol impotriva unui numar complex de riscuri. Fenomenele meteorologice extreme au afectat in anii precedenti cultura de porumb in timpul perioadei de vegetatie, tocmai de aceea, ne-am propus sa investim in extinderea portofoliului nostru de produse pentru a-i sprijini pe fermieri sa-si protejeze culturile si munca depusa de-a lungul anului agricol", a declarat Adrian-Horia LUPU, Director General AGRA Asigurari.

De asemenea, in fazele premergatoare semanatului, incepand cu germinatia boabelor si pana la rasarirea primelor plante, ploaia torentiala impreuna cu vantul puternic, pot produce o serie de daune ireversibile culturii. Spre exemplu, precipitatiile abundente pot duce la formarea unei cruste la nivelul solului, impiedicand rasarirea plantelor si ducand inclusiv la asfixierea si moartea acestora. In aceste cazuri se poate interveni cu lucrari la nivelul solului pentru distrugerea stratului de crusta, dar acestea pot duce la dezradacinare sau chiar ruperea plantelor tinere. Despagubirile acordate in cazul culturii Porumb samanta in aceste faze de vegetatie pot ajunge pana la 20% din suma asigurata per hectar, limita fiind 3.000 Ron/ha cu conditia ca suprafetele despagubite sa fie reintoarse.

In perioada activa de vegetatie, de la formarea primelor frunze si pana la formarea paniculului, riscurile atmosferice precum grindina, furtuna, ploaia torentiala, pot afecta cultura in diverse grade de daunare prin pierderea de masa foliara, retezari, dezradacinarea sau ruperea plantelor, fiecare in parte ducand la pierderi de productie sau chiar distrugerea in totalitate a culturii. Mai tarziu, in perioada de castrare si polenizare, fenomenele meteorologice extrem pot duce la daune majore prin culcarea sau ruperea plantelor si, implicit, la impurificarea partiala sau totala a lotului. Despagubirile acordate in cazul culturii Porumb samanta, in perioadele mentionate mai sus, pot sa atinge pana la aproximativ 55% din suma asigurata aleasa, in functie de faza de vegetatie, gradul de afectare al culturii si riscurile care au produs dauna.

"Porumbul pentru samanta" este un produs de asigurare complex, menit sa vina in sprijinul fermierilor romani in lupta cu multiplele riscuri care le pot afecta culturile agricole. Informatiile despre subscriere, conditiile de acoperire si despagubiri pot fi gasite pe pagina companiei, la sectiunea produse.

Inca de la intrarea pe piata locala, asiguratorul agricol a introdus un proces digitalizat, ce vizeaza reducerea documentelor in format fizic. Astfel, fermierii se pot inrola online in Portalul AGRA Asigurari si beneficiaza de servicii cu o birocratie minima, de la emiterea ofertelor de asigurare si a politelor in format electronic, pana la avizarea daunelor si plata despagubirilor.