1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cum explica ASIROM scaderea comisionului RCA pentru brokeri?

Comisioanele acordate brokerilor de catre companiile de asigurari pe linia RCA, un subiect de altfel controversat in piata de profil, au cunoscut scaderi treptate in ultimii ani, ajungand la o valoare medie de putin peste 14% in primul trimestru din 2016. Insa, in afara tendintei naturale de diminuare, intermediarii au semnalat si cazuri deosebite, cum este cel al ASIROM VIG, liderul pietei RCA - unde brokerii acuza scaderea comisioanelor "peste noapte", de la circa 15% la mai putin de 10%.

Brokerii sustin ca masura a fost cu atat mai surprinzatoare cu cat, in discutii punctuale, se agrease impreuna cu asiguratorul o scadere graduala pana la 1 ianuarie 2017, cand nivelul comisionului ar fi trebuit sa ajunga la circa 10%.

"Suntem surprinsi de aceasta decize ferma, avand ca alternativa rezilierea contractului", a afirmat Stefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker. "Acest fapt poate afecta atat pe cele aproximativ 50.000 de persoane care lucreaza in distributia de produse de asigurare, al caror venit va scadea considerabil, cat si pe clienti".

In acest caz, reprezentantii ASIROM, contactati de 1asig.ro, au confirmat scaderea comisioanelor pentru RCA, explicand ca "un produs simplu cum este RCA are nevoie de un pret corect. Un comision ridicat pentru brokeri va urca si pretul asigurarii. Atunci am scazut comisioanele pentru RCA si le-am marit considerabil pentru produsele non RCA astfel incat intermediarii ASIROM sa fie motivati sa vanda si alte tipuri de asigurari".

"Focusul nostru este mixul de portofoliu. O cere si Solvency 2 si mai mult, face parte din strategia ASIROM. Un mix de portofoliu echilibrat inseamna ca atat brokerii, cat si forta de vanzari proprie, trebuie sa vanda toata gama noastra de produse, insa data fiind situatia din ultimul an a pietei, balanta a inclinat prea mult catre RCA, iar de aici a venit si decizia noastra", au adaugat reprezentantii asiguratorului.

Ei mai spun ca acest tip de asigurare aduce si multe daune: "Referindu-ne strict la piata de RCA, aceasta a fost considerabil destabilizata de iesirea din peisaj a 2 jucatori puternici pe acest segment, totul in decursul unui singur an, lasand in urma 2 milioane de clienti nevoiti sa se indrepte catre un alt asigurator, pe de o parte, si de partea cealalta companiile de asigurari care trebuie sa absoarba clientii noi, dar si daunele acestora, vanzarea de RCA venind la pachet si cu o rata combinata ridicata".

Conform celor mai recente date publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, ASIROM este liderul pietei locale de profil, cu subscrieri de peste 377 de milioane de lei in primele trei luni ale acestui an, dintre care peste 278 de milioane pe RCA (echivalentul a 73,74% din total). De altfel, cota de piata detinuta de ASIROM pe RCA la 31 martie 2016 se cifra la 25,84%, in crestere exponentiala fata de anii anteriori. Spre comparatie, in 2013, asiguratorul avea o cota de piata de 8,6%, 9,4% in 2014 si 12,7% in 2015. In ceea ce priveste daunele pe RCA, in primul trimestru al acestui an, ASIROM platise 65,63 de milioane de lei, respectiv 12,77% din despagubirile achitate piata de profil pe acest segment.

De asemenea, in primele sase luni ale acestui an, ASIROM a inregistrat 703 petitii unice (14,07% din numarul total de petitii primite de asiguratorii locali in aceasta perioada), cifra in crestere cu 26% fata de acelasi interval din 2015. Conforma acestor cifre, ASIROM s-a situat pe pozitia a doua in piata in topul celor mai reclamati asiguratori, dupa CITY Insurance.

"Suntem foarte ingrijorati pentru toti clientii pe care ii reprezentam de situatia in care se afla ASIROM, daca a ajuns la astfel de masuri extreme fata de brokeri. Daca ASIROM are o abordare extrema fata partenerii sai, prin care incaseaza venituri zeci de milioane de euro anual, atunci ce asteptari sa aiba de la ASIROM un pagubit care are de incasat bani?", a precizat Stefan PRIGOREANU.

"Din fericire, ASIROM are un actionariat foarte puternic si cu o reputatie impecabila la nivel european: grupul austriac VIG. Speram ca VIG, cunoscuti ca fiind o forta financiara si vasta experienta in tarile CEE, vor interveni pentru o normalizare a situatiei companiei", a concluzionat CEO-ul MILLENIUM Insurance Broker.