1asig.ro
1asig.ro
Cum au evoluat asigurarile de ...

Cum au evoluat asigurarile de locuinte in primele trei luni din 2020?

5 min. / 1.540 cuvinte
Pe ansamblul pietei asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative), la 31 martie 2020 s-a consemnat o crestere a primelor brute subscrise de aproximativ 3% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, conform raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


Astfel, valoarea totala a subscrierilor din T1 2020 a fost de circa 136 milioane de lei, fata de 132 milioane de lei in T1 2019.

Numarul politelor in vigoare (obligatorii si facultative) a fost de 3.290.093, in usoara crestere, iar despagubirile au inregistrat o diminuare de circa 1%, la 20,2 milioane de lei.Subscrierile aferente asigurarilor facultative de locuinte au inregistrat, pe parcursul primului trimestru al anului 2020, o crestere de aproximativ 1% comparativ cu anul precedent, la 91,8 milioane de lei.

Indemnizatiile brute platite au fost in usoara scadere - 19 milioane de lei, iar numarul de contracte noi incheiate in perioada de raportare a crescut cu 5%.Asigurarile obligatorii de locuinte sunt reprezentate de rezultatele activitatii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID). Conform prevederilor legale, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, menit sa acopere trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, la 31 martie 2020, numarul de contracte in vigoare la sfarsitul perioadei de raportare s-a marit cu circa 3%, primele brute subscrise au crescut cu aproximativ 7% - 44,1 milioane de lei, in timp ce indemnizatiile brute platite au scazut cu 7% - 1,15 milioane de lei.Polita de asigurare obligatorie (PAD) acopera trei riscuri specifice Romaniei: cutremur, inundatie si alunecare de teren. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuintele de tip A sunt constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuintele de tip B sunt constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

686 accesari