1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cornel COCA - CONSTANTINESCU, Prim Vicepresedinte, ASF


Dincolo de situatia de pe piata RCA, cred ca piata asigurarilor are nevoie de o reasezare. Sunt necesare o diversificare a produselor de asigurare si, evident, o mai buna prezentare si intelegere a acestora. Vorbim aici despre asigurarile de viata, de sanatate, agricole etc.

XPRIMM: Care sunt obiectivele ASF pentru perioada imediat urmatoare in ceea ce priveste cele trei sectoare supravegheate?
Cornel COCA - CONSTANTINESCU:
Obiectivele pe termen scurt, mediu si lung sunt aliniate misiunii ASF de a reglementa, supraveghea si consolida pietele financiare non-bancare, precum si de a proteja consumatorii de servicii financiare non-bancare.
 
Pentru perioada urmatoare ne-am propus, in primul rand, solutionarea dezechilibrelor structurale de pe piata RCA, cu efect asupra stabilitatii si predictibilitatii tarifelor politelor auto obligatorii. Este cu siguranta cel mai important obiectiv pe care il avem de indeplinit pe termen scurt.

In acest sens, cadrul legislativ de care depinde buna functionare a pietei reprezinta un domeniu prioritar de interventie, in perioada imediat urmatoare, dar si in perspectiva. ASF a participat, in cadrul comisiilor parlamentare de specialitate, la conturarea unei noi legi a asigurarilor RCA, care este rezultatul consultarii tuturor actorilor din piata si care pune bazele unor noi abordari. Speram ca aceasta lege, care apreciem ca in forma discutata este una echilibrata si benefica, sa fie adoptata de catre initiator, Parlamentul Romaniei, cat mai curand.

Ne preocupa, de asemenea, nivelul tarifelor RCA, intr-o piata in care excesele nu isi mai au locul. Dupa cum am mai anuntat, lucram in prezent la definitivarea tarifelor de referinta, parte a unui intreg pachet de masuri si un prim pas spre reglarea mecanismelor de stabilire a preturilor politelor RCA.

In ceea ce priveste sectorul instrumentelor si investitiilor financiare, ne mentinem obiectivul de a contribui la crearea cadrului de trecere a Romaniei de la o piata de capital de frontiera la una emergenta. Aceasta este practic una dintre cele mai importante provocari pe care le avem de trecut in acest domeniu.

Sustinem accelerarea listarilor companiilor de stat si private la Bursa de la Bucuresti precum si racordarea legislatiei romanesti in materie la cea europeana. Practic din 2019 vom avea o piata unica europeana in acest domeniu si trebuie sa fim pregatiti in acest sens.

In ceea ce priveste piata pensiilor private, aceasta continua sa fie una stabila si solida, in pofida unor afirmatii recente. Suntem permanent preocupati de protejarea intereselor participantilor si ale beneficiarilor prin asigurarea accesului acestora la informatii corecte si adecvate precum si de functionarea eficienta a sistemului. De asemenea, acordam si vom acorda o atentie sporita mentinerii unui risc scazut al fondurilor de pensii private.

As dori sa adaug acestor masuri destinate celor trei piete reglementate si supravegheate de ASF inca o componenta, de o importanta strategica -  Protectia Consumatorilor. Activitatile de protectie a consumatorilor insotesc si se adauga celor de reglementare si supraveghere. Vorbim aici de sistemul de solutionare alternativa a litigiilor (SAL-FIN), de continuare a monitorizarii conduitei entitatilor supravegheate in scopul identificarii practicilor incorecte si abuzive, de diversificarea activitatilor de mystery shopping si, nu in ultimul rand, de dezvoltarea proiectelor de educatie financiara. Dupa cum stiti, programele ASF au obtinut si o recunoastere internationala, in cadrul proiectului de tara pentru care Romania a obtinut recent premiul oferit de Child and Youth Finance International (CYFI), la categoria  CYFI Country Award, in cadrul Global Inclusion Awards 2017.

XPRIMM: Care considerati ca sunt cele mai importante situatii din piata asigurarilor care trebuie imbunatatite?
C.C.C.:
Dincolo de situatia de pe piata RCA, unde vor exista o serie de interventii substantiale si profunde in perioada imediat urmatoare, cred ca piata asigurarilor are nevoie de o reasezare. Sunt necesare o  diversificare a produselor de asigurare si, evident, o mai buna prezentare si intelegere a acestora. Vorbim aici despre asigurarile de viata, de sanatate, agricole etc. In pietele mature ponderea acestora este mult mai insemnata. Ne preocupa, asadar, sa reusim sa ne apropiem de acel nivel.

Acest lucru este insa strans legat de gradul de educatie financiara. Cunoasteti cu siguranta eforturile si preocuparea Autoritatii in acest sens, este o componenta pe care ne dorim sa o vedem dezvoltata mai mult de catre toti actorii pietelor financiare.

XPRIMM: Ce anticipati ca se va intampla cu preturile RCA dupa 18 mai, cand expira perioada de plafonare?
C.C.C.:
Din analizele pe care le-am efectuat la nivelul Autoritatii nu asteptam, asa cum in mod nejustificat anunta voci din piata, o "explozie" a tarifelor. Dupa cum stiti, inca inainte de introducerea plafonarii, evolutia tarifelor de prima RCA reflecta o relativa stagnare pe anumite sectoare cu tendinta generala de scadere spre sfarsitul anului trecut. In conditiile in care acum preturile practicate in piata se situeaza semnificativ sub plafoanele stabilite, nu regasim presiuni care s-ar putea materializa in cresteri de tarife. 

Dupa cum spuneam, am dezvoltat si un intreg pachet de masuri care pregateste iesirea din perioada de plafonare si care vizeaza, printre altele, calcularea preturilor de referinta si promovarea unor amendamente, in cadrul procesului initiat de Parlamentul Romaniei, la legea asigurarilor obligatorii - RCA, dintre care amintesc numai introducerea conceptului de "client cu risc ridicat".


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 13.05.2017 | 4301 vizualizari
Share |