1asig.ro
1asig.ro

Consiliul Concurentei: Tehnologiile Big Data sunt foarte utile, dar pot conduce la comportamente anticoncurentiale

5 min. / 1.540 cuvinte
Utilizarea tehnologiilor de tip Big Data devine din ce in ce mai importanta pentru cresterea competitivitatii companiilor, dar, in acelasi timp, poate conduce la stabilirea si mentinerea artificiala a preturilor la un nivel ridicat, arata studiul privind efectele utilizarii platformelor Big Data asupra concurentei derulat de Consiliul Concurentei.

PROMO


Ce sunt tehnologiile Big Data?

Volumele uriase de date digitale generate de evolutiile tehnologice din ultima perioada nu mai pot fi procesate si interpretate cu mijloace traditionale. Ca urmare, au fost dezvoltate tehnologii care permit prelucrarea, analiza si administrarea intr-o maniera eficienta si rapida a seturilor mari si variate de date disponibile la nivelul organizatiilor - Big Data.

Tehnologiile de tip Big Data transforma modelele traditionale de afaceri si procesul decizional, de la modelul bazat, in principal, pe experienta decidentului, la cel bazat pe utilizarea inteligentei artificiale si a analizelor predictive.

Avantaje vs. riscuri

Utilizarea tehnologiilor Big Data aduce avantaje concurentiale companiilor, precum ajustarea, in timp real, a nivelului preturilor la modificarile raportului cerere/oferta, asigurand astfel reechilibrarea cererii si ofertei.

In acelasi timp, insa, in cadrul cercetarii, au fost identificate potentiale riscuri pentru mediul concurential ale utilizarii tehnologiilor Big Data. De exemplu, prin utilizarea unor modele algoritmice identice si a unei baze de date comune, companiile isi pot alinia, in timp real, preturile la nivelul celor practicate de concurenti si, astfel, pot fi mentinute in mod artificial niveluri ridicate de pret, in detrimentul consumatorilor. De asemenea, concurenta pe piata poate fi restransa prin restrictionarea sau refuzul accesului la date pentru concurenti sau prin conditionarea accesului la date de utilizarea propriilor servicii de analiza.

"In acest context, este absolut necesar sa putem raspunde noilor provocari tehnologice si sa tinem pasul cu avansul clar al companiilor in aceasta zona de interes. Ca urmare, pentru a fata provocarilor pe care le genereaza dezvoltarea accentuata a mediului de afaceri, in prezent, implementam propriul sistem informational bazat pe tehnologiile BigData" a declarat Bogdan CHIRITOIU, presedintele Consiliului Concurentei.

Din analiza autoritatii de concurenta a reiesit ca tehnologiile Big Data sunt foarte mult utilizate de platformele digitale care intermediaza transportul alternativ de persoane (ride-hailing), dar si in sectorul comunicatiilor si de catre marii retaileri, dar mult mai putin folosite in sectorul bancar, in cadrul platformelor comparatoare de preturi si in comertul electronic.

Gradul de digitalizare al economiei romanesti

Piata romaneasca de date (in care datele digitale sunt comercializate sub forma de produse sau servicii) a inregistrat o crestere in perioada 2013-2019, rata medie anuala compusa de crestere (CAGR) fiind de 26,4%, mult peste media europeana (CAGR 7,4%). Acest lucru indica o orientare a economiei spre utilizarea tehnologiilor Big Data, introducerea inteligentei artificiale si un proces continuu de transformare digitala. Astfel, numarul furnizorilor de date a crescut semnificativ, de la aproximativ 2.400 in 2013 la 5.750 in 2019

Studiul a mai indicat ca furnizorii de solutii Big Data sunt, in special, companii mari cu capital strain, cu sau fara prezenta, prin filiale/sucursale, in Romania.

Furnizorii autohtoni sunt, in general, firme de categoria start-up-urilor, care dezvolta algoritmi dinamici si de inteligenta artificiala pentru nevoi specifice de analiza, sau implementatori de proiecte cu solutii Big Data dezvoltate de terti.

Din perspectiva modelului de afaceri, se poate observa o implementare de strategii diferite: daca companiile cu capital romanesc se concentreaza pe dezvoltarea si implementarea de solutii Big Data noi, cele apartinand grupurilor de firme cu capital strain, in general, distribuie solutii Big Data dezvoltate la nivel de grup, asigurand clientilor servicii de adaptare a acestora la nevoile specifice fiecarui client fie direct, fie prin intermediul unor parteneri agreati.

Bariere

Odata achizitionate de catre beneficiari, solutiile Big Data necesita servicii de suport si mentenanta in procesul de implementare a acestora, ceea ce poate genera aparitia fenomenului de captivitate in relatie cu furnizorul respectivelor solutii Big Data.

Desi implementarea solutiilor Big Data aduce beneficii valabile oricarui sector in care au fost implementate, investitiile in digitalizare sunt consistente, implica resurse semnificative, personal specializat si durate mari de implementare.

Big Data in atentia Comisiei Europene

Studiul Consiliului Concurentei este printre primele demersuri de cercetare de acest gen, la nivelul autoritatilor de concurenta. La ora actuala, atat Comisia Europeana, cat si alte autoritati de concurenta sunt preocupate de impactul tehnologiilor Big Data asupra concurentei si evalueaza necesitatea adaptarii legislatiei sau elaborarea unor reglementari specifice pentru sectoarele digitale si pentru cele care folosesc astfel de tehnologii. De asemenea, autoritatile de concurenta cerceteaza posibilitatea implementarii de noi instrumente de prevenire si sanctionare a faptelor anticoncurentiale din era digitala.

Studiul este pus in dezbatere publica pe pagina web a institutiei, www.consiliulconcurentei.ro, timp de 30 zile. Observatiile pot fi transmise in acest interval de timp, prin e-mail, la adresa studiuBD@consiliulconcurentei.ro.

760 accesari