1asig.ro
1asig.ro

Conferinta Anuala a PRBAR a reunit jucatorii din piata asigurarilor - Principalele declaratii!

5 min. / 1.540 cuvinte
Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare, in colaborare cu ISF si cu sprijinul XPRIMM, a organizat, in perioada 28 - 29 septembrie 2018, a doua editie a Conferintei Anuale PRBAR, la Hotel Iaki din Mamaia, reunind peste 200 de reprezentanti ai pietei de asigurari. Urmariti principalele declaratii!

PROMO


Astfel, la eveniment participa oficiali ai ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, membri si parteneri PRBAR, UNSAR, UNSICAR, conducatori si reprezentanti ai asiguratorilor, PAID Romania, ISF si alti specialisti in domeniu.

In cadrul Conferintei Anuale PRBAR vor fi dezbatute cele mai arzatoare subiecte ale momentului, precum IDD - cu doar 2 zile inainte ca directiva europeaza sa intre in vigoare, schimbarea legislatiei RCA si a asigurarilor obligatorii de locuinte, asigurarile de garantii, dezvoltarea segmentului corporate, microasigurari, regularizarea daunelor. De asemenea, in cadrul dezbaterilor se va discuta si despre pregatirea profesionala, Programul de Mentorat al PRBAR Academy, dar si impactul dezvoltarii tehnologice asupra industriei de asigurari si a consumatorilor.

Pe langa dezbaterile si panelurile interactive, invitatii vor participa si la doua workshop-uri:
  • Workshop I - "Neurostiinte applicate in vanzari si management"
  • Workshop II - "Copacii care vorbesc"
Gasiti AICI mai multe detalii despre program.

        Principalele declaratii

Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedinte Sectorul de Asigurari-Reasigurari, ASF:

- Intrarea in vigoare a Directivei privind Distributia in Asigurari - IDD va aduce noi responsabilitati pentru brokeri si asiguratori.
- Toti ne dorim o dezvoltare sustenabila a industriei, iar una dintre solutii este data de orientarea spre produsele facultative.
- Noile prevederi permit brokerilor sa dezvolte produse in parteneriat cu asiguratorii, in functie de nevoile clientilor - aici se poate merge pe modelul microasigurarilor.

Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR:

- Brokerii sunt parteneri importanti ai asiguratorilor si clientilor.
- Gradul de intermediere al brokerilor a ajuns la 61,93% in primul semestru din 2018, fata de 49,2% in anul 2013 sau 30% in 2008.
- In S1 2018 erau activi 300 de brokeri, raportand prime intermediate in valoare de peste 3,12 miliarde lei si venituri de 525 milioane lei. Comisionul mediu a fost de 16,82%.
- PRBAR este vocea unui segment important al industriei de brokeraj.
- IDD: in vederea aplicarii legislatiei europene este necesara o colaborare mai stransa intre brokeri si asiguratori.
- Impreuna, asiguratorii si brokerii: sa punem consumatorul in primul plan si sa contribuim la educatia financiara.
- Educatia financiara permite consumatorilor sa aleaga produsele de asigurare care le acopera cel mai bine nevoile si sa decida care este cea mai buna solutie de economisire pe termen lung.
- UNSAR a lansat o platforma de educatie financiara in asigurari, care isi propune sa contribuie la: intelegerea notiunilor necesare din acest domeniu de catre consumatorii de asigurari; schimbarea perceptiei publice actuale: asigurarile nu sunt taxe, ci instrumente financiare de protectie; planificarea bugetului financiar al familiei pentru a preveni destabilizarea in fata unui eveniment neprevazut; cresterea gradului de preventie a riscurilor vietii de zi cu zi.

Mihai TECAU, Presedinte Directorat, OMNIASIG VIG:

- Asiguratorii si brokerii trebuie sa lucreze in scopul cresterii gradului de satisfactie al clientilor. 
- La sfarsitul zilei, trebuie sa ne preocupe multumirea clientilor. Un indicator care trebuie sa scada este cel referitor la numarul de reclamatii. 
- Referitor la evolutia pietei din primele sase luni ale acestui an, o veste buna este cresterea pe segmentul non-RCA.

Cristian IONESCU, Director General, ASIROM VIG:

- ASIROM pune accent pe digitalizare si optimizarea proceselor de daune.
- In ceea ce priveste digitalizarea proceselor, solutia este Integrarea RPA (robotic process automation) pentru optimizarea proceselor, limitand interventia umana.
- Robotul este de 3 ori mai rapid decat un operator uman si de 9 ori mai productiv decat un operator uman. 
- RoboHealth executa orice proces cu viteza, protejeaza datele sensibile, asigura cerintele de securitate, asigura vizibilitate si control complet si creste eficienta si acuratetea proceselor.

Calin RANGU, Director Directie Supraveghere, Control Intermediari si Reguli de Conduita, ASF: 

- Rolul InsurTech hub-ului ASF este de a fi o pepiniera pentru lansarea de produse inovatoare. 
- Un exemplu in acest sens este microasigurarea lansata de PRBAR. 
- Consideram ca microasigurarea are mari sanse sa se dezvolte pe segmentul cu venituri sub 220 USD/ luna.

Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR:

- PRBAR si UNSICAR si-au asumat rolul activ in elaborarea legislatie privind distributia in asigurari - IDD. Apreciem atitudinea deschisa a autoritatii in acest proces. 
- Ne aflam intr-o piata din ce in ce mai volatila, unde clientii devin din ce in ce mai pretentiosi. 
- Trebuie sa punem permanent consumatorii in centrul atentiei.

Viorel VASILE, Presedinte, PRBAR:

- PRBAR a ajuns la 17 membri (SAFETY Broker, MILLENIUM Insurance Broker, ASIGEST Broker, PSG Insurance Broker, PROFESSIONAL Broker, CAMPION Broker, GLOBASIG Broker, RENOMIA - SRBA Insurance Broker, D&CA Insurance Broker, INTERBUG Insurance Broker, CONSULTANT AA Broker, VERASIG Broker, ASICONS Broker, CREST Asig, TRUST Brokers, AON Romania si WILLIS Towers Watson Romania) si 2 asociati (MARSH Broker si  PRC - reprezentant CRAWFORD Romania).
- Principalele actiuni PRBAR 2018 au vizat: legislatia GDPR, grupul de lucru privind asigurarile de garantii, protocolul de colaborare cu Asociatia Brokerilor (ABAR) din Moldova, organizarea evenimentului "Arta de a fi femeie", dar si autorizarea PRBAR Academy.
- In ceea ce priveste actiunile in desfasurare, acestea includ: legea si normele IDD, modificarea legii RCA, modificarea legii PAID, Programul de Mentorat al PRBAR Academy, Asociatia regularizatorilor de dauna Prime Risk Tech, dar si lansarea unui produs de microasigurare.

Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR:

- Industria de asigurari continua sa se schimbe, pentru ca lumea se schimba, iar digitalizarea este doar unul dintre factorii care impacteaza si determina aceasta schimbare, dar nu singurul.
- Digitalizarea reformateaza intregul "insurance value chain", de la design al produselor (senzori), la vanzare si distributie (timpi mai rapizi pentru a cota un risc, noi canale), la Uw (BigData obtinut de la acei senzori) si pana la managementul daunelor.
- Simplificat, digitalizare inseamna afluxul de date (care procesate vor deveni informatii) si de tehnologie (IoT).
- Daca anul trecut vorbeam despre un prim pas, care a impactat distributia, ei bine, acum s-a schimbat focusul pe zona de produse. Sa vedem in practica ce inseamna toate acestea si ce a mai aparut!
- HIPPO (US) - Un prim exemplu de produs inovator care utilizeaza senzori. Este o companie de asigurari sustinuta de MUNICH Re ce ofera polite de locuinte printr-un app de mobil. Poti obtine o cotatie in 60 de secunde si se lauda ca in call-center poti discuta cu oameni adevarati.
- JOHN HANCOCK Financial, una dintre cele mai vechi si mai mari companii de asigurari din SUA (detinuta de canadienii de la Manulife) a anuntat ca nu va mai oferi asigurari de viata traditionale ci numai polite interactive de viata si sanatate, care tin cont de activitatea fizica si de datele de sanatate ale clientilor. Date care sunt generate de device-uri wearable de tip Apple Watch sau Fitbit.
- Un alt exemplu de produs inovator, ceva mai aproape de noi, este o aplicatie dezvoltata de NN numita protect.me (ungaria, august 2018), care ofera asigurari de viata si accidente pe conceptul ODI pentru activitati recreationale, printr-o aplicatie mobila.
- Si Lemonade, USA, ofera asigurari de locuinte pe conceptul ODI dintr-o aplicatie, fara documente fara nimic, totul online. Rolul brokerilor il joaca AI (chatbots si machine learning) folositi in distributie si pe partea de daune. Dureaza 90 secunde sa inchei o polita si se lauda ca platesc daunele in 3 minute.
-Viitorul este o alta lume. Noua generatie de clienti isi doreste simplitate in produse, in ofertare si in timpii de raspuns. Tocmai de aceea industria asigurarilor isi schimba modelul de business.


In cadrul evenimentului, vineri dupa-amiaza, va fi transmisa live pe Facebook si o editie speciala a emisiunii "Ora de Risc", in cadrul careia Sergiu COSTACHE va discuta cu Viorel VASILE - Presedintele PRBAR, Calin RANGU - Director Directie Supraveghere, Control Intermediari si Reguli de Conduita din cadrul ASF si Calin MATEI - Director General Adjunct, GROUPAMA Asigurari despre provocarile din aceasta toamna ale pietei de brokeraj. Detalii gasiti si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) s-a lansat oficial pe 2 martie 2017, prin efortul comun al celor 10 membri fondatori. Principalul obiectiv al Patronatului consta in organizarea, promovarea, sustinerea si apararea intereselor membrilor sai in relatiile cu orice alte entitati, autoritati, institutii publice, in raport cu obiectul si scopul ei de activitate si in acord cu prevederile legaleCITITI PE ACEEASI TEMA:
PRBAR a lansat primul produs de microasigurare property, in parteneriat cu EUROINS si CITY
VIDEO: Viorel VASILE: IDD asaza pe aceleasi criterii si principii toata distributia de asigurari din Europa
VIDEO: Otilia MIHAI, PRBAR Academy: Este foarte util sa ai un mentor
ASF a avizat PRBAR ca furnizor de programe educationale in domeniul asigurarilor

6.001 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO