1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Conducerea ASF a fost chemata la ...

Conducerea ASF a fost chemata la Senat pentru a da explicatii despre situatia CITY Insurance (UPDATE)

Conducerea ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) este invitata, saptamana viitoare, pentru o discutie in Comisia Economica a Senatului referitoare la situatia companiei CITY Insurance, cu peste 3 milioane de clienti, si impactul falimentului asupra pietei asigurarilor si asupra consumatorilor. Initial, intalnirea a fost stabilita pentru 22 septembrie, dar a fost amanata.


La discutii au fost chemati si transportatorii, precum si reprezentantii BAAR - Biroul Asiguratorilor Auto. 

Recent, si Premierul Florin CITU a comentat problemele aparute la CITY Insurance, spunand ca se va asigura ca toti clientii nu vor avea de suferit. De asemenea, el spunea ca trebuie vazut ce s-a intamplat, daca au fost probleme ascunse si daca ASF-ul si-a facut treaba.

Problemele CITY Insurance au inceput in aprilie 2016, cand Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan. Iar dupa un an, in aprilie 2017, ca urmare a neindeplinirii masurilor de redresare financiara, ASF a decis sa aplice masurile mecanismului de redresare si rezolutie. De atunci asiguratorul trebuia sa i-a masuri de restabilire a fondurilor proprii eligibile care sa acopere cerintele de capital minim (MCR) si de solvabilitate (SCR). 

Insa, in iulie 2017, ASF a anuntat inchiderea procedurii de redresare financiara a societatii CITY Insurance, insa a decis ca asiguratorul sa puna in aplicare un set de masuri, pentru o perioada de 6 luni, dupa acordarea de catre actionarul principal existent a unui imprumut subordonat, in numerar, in suma de 50 milioane de euro.

Abia in vara acestui an, ASF a descoperit ca CITY Insurance a raportat, inca din 2017, ca detine milioane de euro intr-un cont bancar extern care nu exista de fapt.

"Incepand din anul 2017, societatea a raportat existenta unor disponibilitati banesti la o banca, ce au fost folosite din 2017 pana in prezent in calculul fondurilor proprii eligibile sa acopere cerintele de capital, insa in legatura cu care ASF a luat la cunostinta faptul ca intre societatea CITY Insurance SA si banca respectiva nu au existat relatii contractuale. Avand in vedere neregulile grave identificate, ASF a realizat ajustari ale indicatorilor de solvabilitate aferenti societatii de asigurare - reasigurare (SAR) CITY Insurance SA, inclusiv prin excluderea disponibilitatilor banesti raportate de societate la banca respectiva, rezultand existenta unor fonduri proprii negative (circa -149 milioane lei) si, implicit, a unui grad de acoperire a cerintei de capital de solvabilitate de aproximativ -0,33." reiese din Raportul privind stabilitatea pietelor financiare nebancare, publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara in iulie 2021.

Conform acestui raport, ASF a constatat o crestere a riscului de solvabilitate la finalul anului 2020 pe piata asigurarilor din Romania. Principala cauza a deteriorarii solvabilitatii sistemului de asigurari fiind abaterile grave de la prevederile legale constatate in cazul societatii CITY Insurance SA.

2017 a fost si anul in care CITY Insurance a ajuns liderul pietei de asigurari din Romania si s-a mentinut pe aceasta pozitie, crescandu-i constant cota de piata.


Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis respingerea planului de finantare pe termen scurt si a planului de redresare, retragerea autorizatiei de functionare, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance - cel mai mare jucator din piata locala, cu o cota de 20% per total industrie si de 45% pe segmentul RCA.

Societatea de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance a inregistrat, in 2020, un volum al primelor brute subscrise de 2,3 miliarde lei (478 milioane euro), cu 17% mai mare decat in 2019, si un volum de plata al despagubirilor de 1,4 miliarde lei (290 milioane euro) cu 19% peste nivelul anului anterior.

La sfarsitul lunii decembrie 2020, portofoliul CITY Insurance era alcatuit din 3.246.562 polite de asigurare. Acesta include polite pentru 191.481 locuinte, 207.335 persoane asigurate pentru riscul de accidente, 2.724.372 de autovehicule.

Daca va fi declarat in instanta, falimentul CITY Insurance va deveni cel mai mare faliment din industria de asigurari.

 

PROMO