1asig.ro
1asig.ro

Conditiile tehnice de conectare cu sistemul de avertizare RO-ALERT au fost agreate

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a agreat, in cadrul Consiliului Consultativ desfasurat in data de 3 decembrie 2019, decizia care stabileste conditiile tehnice referitoare la utilizarea retelelor publice mobile de comunicatii electronice si conectarea acestora cu sistemul RO-ALERT in vederea transmiterii mesajelor de alertare a populatiei.

PROMO


Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor destinate avertizarii si alarmarii populatiei in situatii de urgenta, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotectiei in caz de urgenta majora.

Obligatiile furnizorilor de telefonie mobila cu privire la conectarea cu Sistemul RO-ALERT

Conectarea intre Sistemul RO-ALERT si retelele operatorilor se va realiza in doua puncte si anume, in cele doua sedii ale STS din Bucuresti si Brasov. In cazul in care intervin modificari cu privire la amplasamentele in care se realizeaza conectarea, dupa primirea unei notificari oficiale din partea STS, furnizorii au obligatia ca, in termen de 6 luni, sa realizeze conectarea retelelor proprii cu Sistemul RO-ALERT in noul amplasament, a anuntat ANCOM.

Conectarea Sistemului RO-ALERT in cele doua puncte se realizeaza la o capacitate de minim 100Mbps. Mai mult, fiecare operator asigura suplimentar o legatura de nivel 2 (Layer 2) cu o capacitate de transfer de date de minim 1Mbps cu fiecare dintre cele doua amplasamente ale Sistemului RO-ALERT.

Obligatiile furnizorilor de telefonie mobila cu privire la distribuirea mesajelor RO-ALERT

Operatorii au obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a asigura distribuirea in cel mai scurt timp posibil a mesajelor RO-ALERT catre telefoanele mobile aflate in zonele afectate.

Distribuirea mesajelor de catre furnizori se va realiza prin intermediul elementelor de tip controller, la nivelul tuturor celulelor radio indicate de Sistemul RO-ALERT din cadrul retelelor proprii in toate tehnologiile disponibile.

Avand in vedere ca avertizarile publice trebuie sa ajunga catre toti utilizatorii finali aflati in zonele geografice afectate de situatii de urgenta, in acest sens fiind importanta cunoasterea celulelor radio din zonele afectate care au transmis mesajul RO-ALERT, operatorii vor transmite STS un mesaj de confirmare cu privire la aceste celule in maxim 3 minute de la transmiterea mesajului de alertare.

In situatia aparitiei unor disfunctionalitati privind distribuirea mesajelor RO-ALERT, decizia prevede un termen maxim de 8 ore pentru remedierea disfunctionalitatilor elementelor de tip controller, respectiv un termen maxim de 24 de ore pentru remedierea disfunctionalitatilor care vizeaza celulele radio. Operatorii trebuie sa aiba un punct dedicat de suport tehnic, operational non-stop.

Operatorii au obligatia de a pune la dispozitia STS, in timp real, date cu privire la starea tuturor celulelor radio din retelele proprii, luand in considerare capabilitatile celor mai noi tehnologii disponibile in retea si vor anunta STS in cazul in care vor fi efectuate lucrari de mentenanta care au potential sa afecteze distribuirea mesajelor RO-ALERT, cu cel putin 24 de ore inainte de demararea acestora.

Dupa adoptare, decizia va fi publicata in Monitorul Oficial, urmand a intra in vigoare la data publicarii.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investittilor eficiente in infrastructura si a inovatiei.

Romania ocupa un loc fruntas in UE la riscul de producere a dezastrelor, atrage atentia Banca Mondiala. In Romania au fost inregistrate 13 cutremure majore in ultimul secol, care au avut ca rezultat peste 2000 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de oameni. In 1977, peste 35.000 de persoane au ramas fara locuinta intr-un cutremur catastrofal care a produs daune depasind valoarea de 1,8 miliarde EUR, in numai 55 de secunde. Astazi, Bucuresti inca este orasul cu cel mai ridicat risc seismic dintre toate capitalele Uniunii Europene.

Efectele dezastrelor naturale

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva a trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In urma acestor dezastre, PAID Romania a achitat, in primele zece luni din 2019, peste 4,58 milioane de lei, cu 70% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

La sfarsitul lunii octombrie 2019 erau active la nivel national 1.712.567 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor. In acelasi timp, gradul de cuprindere in asigurare a fost de 18,96%.

Cu toate ca romanii se tem de dezastrele naturale si sunt ingrijorati cu privire la schimbarile climatice, conform unor studii realizate de UNSAR, acestia isi protejeaza intr-o mica masura locuintele. Astfel, pentru o informare mai buna a populatiei a fost lansata campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", lansata de APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, alaturi de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare-Reasigurare si PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

Cea de-a VII-a editie a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a avut ca obiectiv sa le reaminteasca romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii.

Mai mult decat atat, in acest an, in premiera, campania a urmarit sa atraga atentia atat asupra schimbarilor climatice si a impactului acestora asupra locuintelor romanilor, cat si asupra masurilor pe care le pot lua acestia pentru a contribui la scaderea factorilor ce contribuie la schimbarile climatice (poluare, consum excesiv de energie etc.). Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe pagina de Facebook.

563 accesari