1asig.ro
1asig.ro

Companiile din ECE anticipeaza o economie sanatoasa in 2016

5 min. / 1.540 cuvinte
Liderii in afaceri din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt de parere ca situatia economica se va imbunatati in 2016, iar inflatia va fi mentinuta sub pragul de 2%, reiese din rezultatele sondajului realizat de KPMG "Pulse of Economy 2015". Aceste concluzii par sa confirme o stabilitate a raporturilor de munca si usoare cresteri salariale in regiune, spun respondentii.

In cadrul sondajului au fost chestionati respondenti din noua tari din ECE - Romania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia - pentru a-si exprima opinia asupra tendintelor economice de pe aceste piete.

"In unele domenii, rezultatele sondajului din acest an sunt identice cu cele din 2014. Intr-o perioada in care Europa se confrunta cu numeroase provocari economice, concluzia cea mai importanta si mai incurajatoare este ca respondentii se asteapta la un mediu economic sanatos in 2016," spune Stephen Spill, COO, KPMG in Central & Eastern Europe.

In medie, 51% dintre respondentii din regiune cred ca situatia economica se va imbunatati intr-o oarecare masura sau chiar semnificativ, in timp ce 34% nu anticipeaza modificari speciale si doar 15% se asteapta la vremuri mai grele. Directorii executivi din Romania sunt printre cei mai optimisti din regiune, 63% dintre respondenti asteptandu-se la o imbunatatire a situatiei economice in 2016.

"Politicile fiscale ocupa un loc prioritar pe agenda factorilor decizionali si se asteapta ca guvernele sa simplifice sistemul de plata a impozitelor si procedurile administrative, spun 79% dintre antreprenorii si managerii care au participat la sondaj.  In plus, s-a exprimat foarte clar preferinta pentru sistemul cotei unice de impozitare a venitului personal fata de sistemul progresiv de impozitare  a veniturilor," a spus  Ramona Jurubita, Partener Coordonator al Serviciilor de Asistenta Fiscala & Legal, KPMG in Romania si Moldova.

1.640 accesari