1asig.ro
1asig.ro

Companiile de servicii financiare, costuri medii de peste 2 milioane USD pentru a se recupera dupa un atac ransomware

5 min. / 1.540 cuvinte

La nivel global, firmele de servicii financiare au investit, anul trecut, peste 2 milioane de dolari, in medie, pentru a se recupera in urma unui atac ransomware, arata un studiu realizat de catre Sophos. Furnizorul britanic de solutii de securitate a intervievat peste 550 de factori de decizie din domeniul IT - din cadrul firmelor mijlocii din domeniul serviciilor financiare din intreaga lume -, pentru a intocmi raportul "State of Ransomware in Financial Services 2021".

PROMO


Potrivit studiului, aproximativ o treime (34%) dintre companiile de pe aceasta verticala au fost afectate, anul trecut, de ransomware, iar 51% au recunoscut ca atacatorii au reusit si sa cripteze datele. Cu toate acestea, desi 62% au reusit sa restabileasca accesul la date, costurile de recuperare atribuite companiilor din acest sector care au fost victime ale infractorilor cyber au fost mult mai mari decat media pe toate verticalele (1,85 milioane USD).

Rezultatele sunt surprinzatoare si in conditiile in care doar 25% dintre companiile de servicii financiare au platit cererea de rascumparare - a doua cea mai mica rata de plata din toate sectoarele analizate, dar si sub media globala de 32%. Costul ridicat al recuperarii, arata Sophos, se datoreaza, partial, naturii foarte reglementate a sectorului, firmele fiind obligate sa adere la mai multe mandate de conformitate, inclusiv PCI DSS, SOX si GDPR.

"Orientarile stricte din sectorul serviciilor financiare incurajeaza defensivele puternice. Din pacate, aceasta inseamna, totodata, ca o lovitura directa de ransomware este, cel mai probabil, foarte costisitoare pentru organizatiile vizate. Daca adunati pretul amenzilor de reglementare, al reconstructiei sistemelor IT, dar si al stabilizarii reputatiei brandului, mai ales daca sunt afectate datele clientilor, puteti intelege de ce acest studiu a constatat ca, in 2020, costurile de recuperare pentru organizatiile mijlocii de servicii financiare afectate de ransomware au depasit 2 milioane de dolari", spune John SHIER - Senior Security Advisor, Sophos.

Interesant este si ca doar 8% dintre organizatiile din acest sector au fost afectate de "double extortion" - cele mai raspandite atacuri de tip ransomware din ultima perioada. Desi, comparativ cu anul precedent, a inregistrat o scadere usoara, sectorul serviciilor financiare s-a confruntat, potrivit IBM, cu al doilea cel mai mare cost al unei brese de securitate, in 2021: 5,72 milioane USD.

Realizat de Sophos, studiul "State of Ransomware in Financial Services 2021" este disponibil AICI

 

1.090 accesari