1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Comisia Europeana solicita Romaniei sa ia masuri impotriva poluarii atmosferice

Comisia Europeana indeamna Romania, Grecia si Malta sa-si adopte primele programe nationale de control al poluarii atmosferice si sa le comunice Comisiei, in conformitate cu Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor nationale de anumiti poluanti atmosferici.

In temeiul acestei directive, statele membre sunt obligate sa elaboreze, sa adopte si sa puna in aplicare programele lor respective, pentru a-si limita emisiile anuale.

Directiva urmareste atingerea unor niveluri de calitate a aerului care sa nu genereze efecte negative semnificative sau riscuri pentru sanatatea umana si pentru mediu. Statele membre ar fi trebuit sa transmita Comisiei primele lor programe nationale de control al poluarii atmosferice pana la 1 aprilie 2019. Pana in prezent, Grecia, Malta si Romania nu si-au indeplinit obligatiile, in pofida atentionarilor anterioare.

Prin urmare, Comisia a decis sa emita o scrisoare de punere in intarziere, acordand acestor tari doua luni pentru a raspunde si pentru a-si adopta si comunica planurile pana la acest termen limita. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita autoritatilor romane, elene si malteze un aviz motivat.

Prin pachetul sau lunar de decizii in constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.

Pentru mai multe informatii privind procedura UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, puteti sa consultati registrul deciziilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor.