1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Comisia Europeana propune un set de masuri pentru facilitarea schimbului de date din UE

Pentru a exploata mai bine potentialul datelor aflate in continua crestere in contextul unui cadru european de incredere, Comisia a propus noi norme privind guvernanta datelor. Regulamentul va facilita schimbul de date in intreaga UE si intre sectoare pentru a spori controlul si increderea, atat pentru cetateni, cat si pentru intreprinderi, in ceea ce priveste datele lor, precum si pentru a pune la dispozitie un model european alternativ pentru practica in materie de tratare a datelor utilizata de principalele platforme tehnologice, anunta institutia.

Conform documentului, volumul de date generate de organismele publice, de intreprinderi si de cetateni este in continua expansiune. Se asteapta ca acesta sa creasca de cinci ori intre 2018 si 2025.

Aceste noi norme vor permite valorificarea datelor si vor deschide calea pentru spatii europene sectoriale ale datelor, in beneficiul societatii, al cetatenilor si al intreprinderilor. In strategia privind datele adoptata de Comisie in luna februarie a acestui an, au fost propuse noua astfel de spatii ale datelor in domenii diferite, de la industrie la energie si de la sanatate la Pactul verde european.

"Definim o abordare cu adevarat europeana in ceea ce priveste schimbul de date. Noul nostru regulament va permite asigurarea increderii in date si va facilita circulatia acestora intre sectoare si intre statele membre, punandu-i la carma acestui proces chiar pe cei care genereaza datele. Dat fiind rolul tot mai important pe care il joaca datele industriale in economia noastra, Europa are nevoie de o piata unica a datelor care sa fie deschisa, dar suverana. Insotit de investitiile si de infrastructurile-cheie adecvate, acest regulament va ajuta Europa sa devina continentul numarul unu in lume in materie de date", a precizat Thierry BRETON, comisarul pentru piata interna.

Regulamentul include:
  • serie de masuri de consolidare a increderii in schimburile de date, intrucat lipsa increderii constituie in prezent un obstacol major si genereaza costuri ridicate;
  • crearea unor noi norme la nivelul UE in materie de neutralitate, care sa le permita noilor intermediari de date sa functioneze ca organizatori demni de incredere ai schimburilor de date.
  • masuri de facilitare a reutilizarii anumitor date detinute de sectorul public; de exemplu, reutilizarea datelor privind sanatatea ar putea sprijini cercetarea in vederea gasirii unor tratamente pentru bolile rare sau bolile cronice;
  • mijloacele necesare pentru a le oferi europenilor controlul asupra utilizarii datelor pe care le genereaza, prin introducerea unor modalitati mai usoare si mai sigure prin care intreprinderile si persoanele fizice sa isi poata pune la dispozitie datele in mod voluntar, pentru binele public, in conditii clare.
Setul de norme, care da curs planurilor anuntate in strategia privind datele, va pune bazele unui nou mod european de guvernanta a datelor, care sa fie in concordanta cu valorile si principiile UE, precum protectia datelor cu caracter personal (RGPD), protectia consumatorilor si normele in materie de concurenta. Acesta ofera un model alternativ pentru practicile de tratare a datelor utilizate de platformele tehnologice mari, care pot dobandi multa putere pe piata datorita modelelor lor de afaceri, care presupun controlul unor volume mari de date.

Potrivit oficialilor CE, noua abordare propune un model bazat pe neutralitatea si transparenta intermediarilor de date, care organizeaza schimburile de date sau punerea in comun a datelor, in vederea consolidarii increderii. Pentru a se asigura aceasta neutralitate, intermediarii care faciliteaza schimbul de date nu pot utiliza datele pe cont propriu (de exemplu, prin vanzarea datelor catre o alta intreprindere sau utilizarea acestora pentru a dezvolta produse proprii bazate pe datele respective) si vor trebui sa respecte cerinte stricte.