1asig.ro
1asig.ro

Comisia Europeana propune o cale catre transpunerea in realitate a deceniului digital pentru a realiza transformarea digitala a UE pana in 2030

5 min. / 1.540 cuvinte

Comisia a propus o cale catre transpunerea in realitate a deceniului digital - un plan concret de realizare a transformarii digitale a societatii si a economiei noastre pana in 2030. Calea propusa catre transpunerea in realitate a deceniului digital va transforma obiectivele digitale ambitioase ale UE pentru 2030 intr-un mecanism concret de punere in aplicare.

PROMO


Va fi instituit un cadru de guvernanta bazat pe un mecanism anual de cooperare cu statele membre in vederea realizarii obiectivelor urmarite de Uniune pentru 2030 in cadrul deceniului digital in domeniile competentelor digitale, infrastructurilor digitale si digitalizarii intreprinderilor si a serviciilor publice. Calea propusa vizeaza, de asemenea, identificarea si implementarea unor proiecte digitale de mare anvergura cu implicarea Comisiei si a statelor membre.

Pandemia a evidentiat rolul central pe care il joaca tehnologia digitala in construirea unui viitor durabil si prosper. In special, criza a scos la iveala un clivaj intre intreprinderile care dispun de capacitati digitale si cele care nu au adoptat inca solutii digitale si a subliniat decalajul dintre zonele urbane bine-conectate si zonele rurale si indepartate. Digitalizarea ofera numeroase noi oportunitati pe piata europeana, unde in 2020 au ramas neocupate peste 500 000 de locuri de munca pentru experti in materie de securitate cibernetica si de date. In conformitate cu valorile europene, calea catre transpunerea in realitate a deceniului digital ar trebui sa ne consolideze pozitia de lider in domeniul digital si sa promoveze politici digitale durabile si centrate pe oameni, care sa consolideze capacitatile cetatenilor si ale intreprinderilor.

Margrethe VESTAGER - Vicepresedinte Executiv pentru o Europa pregatita pentru era digitala -, a declarat: "Viziunea europeana cu privire la viitorul digital este ca tehnologia sa consolideze capacitatile oamenilor. De aceea, propunem astazi un plan concret pentru realizarea transformarii digitale, pentru un viitor in care inovarea sa fie in slujba intreprinderilor si a societatilor noastre. Ne propunem sa instituim un cadru de guvernanta bazat pe un mecanism anual de cooperare pentru a atinge obiectivele fixate in domeniile competentelor digitale, infrastructurilor digitale si digitalizarii intreprinderilor si a serviciilor publice."

Thierry BRETON - Comisarul pentru Piata Interna -, a afirmat: "Europa este hotarata sa fie lider in cursa tehnologica mondiala. Faptul ca ne-am stabilit obiective de atins pentru 2030 a fost un pas important, insa acum trebuie sa obtinem rezultate. Trebuie sa ne asiguram ca Europa nu va fi intr-o pozitie de mare dependenta in anii urmatori. Altfel, vom ramane prea expusi la fluctuatiile de la nivel mondial si vom pierde oportunitati de crestere economica si de creare de locuri de munca. Cred intr-o Europa care este lider pe pietele viitorului, nu un simplu subcontractant."

Calea catre transpunerea in realitate a deceniului digital

Pornind de la comunicarea intitulata "Busola pentru dimensiunea digitala 2030", in care Comisia si-a prezentat viziunea pentru o transformare digitala de succes a economiei si a societatii Europei pana la sfarsitul deceniului, Comisia introduce acum un cadru de guvernanta solid - Calea catre transpunerea in realitate a deceniului digital - in vederea atingerii obiectivelor digitale.

Progresele statelor membre in domeniul digital au fost foarte inegale in ultimii ani. Tendinta arata ca tarile care progresau intr-un ritm lent acum cinci ani au continuat sa inregistreze progrese lente pana in prezent. Aceasta noua cale catre transpunerea in realitate a deceniului digital va asigura o cooperare structurata care va permite actiuni colective in vederea atingerii obiectivelor convenite, recunoscand, totodata, punctele de plecare diferite ale statelor membre.

Mai concret, Comisia propune sa se implice intr-un mecanism anual de cooperare cu statele membre, care va cuprinde:

  • un sistem de monitorizare structurat, transparent si comun, bazat pe indicele economiei si societatii digitale (DESI), care va permite masurarea progreselor inregistrate in directia atingerii fiecaruia dintre obiectivele pentru 2030 si va include indicatori-cheie de performanta;
  • un raport anual privind stadiul indeplinirii obiectivelor deceniului digital, in care Comisia va evalua progresele inregistrate si va formula recomandari privind actiunile de intreprins;
  • foi de parcurs strategice multianuale privind deceniul digital pentru fiecare stat membru, in care statele membre isi vor prezenta politicile si masurile adoptate sau planificate pentru a sprijini realizarea obiectivelor pentru 2030;
  • un cadru anual structurat pentru discutarea si abordarea domeniilor in care nu s-au inregistrat progrese suficiente, prin recomandari si angajamente comune intre Comisie si statele membre;
  • un mecanism de sprijinire a implementarii proiectelor multinationale.

Monitorizarea progreselor inregistrate si raportul privind stadiul indeplinirii obiectivelor deceniului digital

Pentru a se asigura ca Europa se apropie rapid de obiectivele deceniului digital, cadrul de guvernanta propus prevede un sistem de monitorizare a progreselor, bazat pe un indice al economiei si societatii digitale (DESI) imbunatatit. Comisia va trasa mai intai traiectoriile UE preconizate pentru fiecare obiectiv impreuna cu statele membre, care, la randul lor, ar urma sa propuna foi de parcurs strategice nationale pentru a atinge obiectivele. In fiecare an, Comisia va prezenta Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene un raport privind stadiul indeplinirii obiectivelor deceniului digital cu scopul de a:

  • prezenta performantele fiecarei tari in domeniul digital, masurate in raport cu traiectoriile proiectate;
  • formula recomandari specifice adresate statelor membre in vederea atingerii obiectivelor pentru 2030, tinand seama de circumstantele nationale.

Comisia va revizui pana in 2026 obiectivele fixate pentru a tine seama de evolutiile tehnologice, economice si societale.

Proiecte multinationale

Proiectele multinationale sunt proiecte de mare anvergura care ar contribui la atingerea obiectivelor pentru transformarea digitala a Europei pana in 2030 - proiecte pe care niciun stat membru nu le-ar putea dezvolta pe cont propriu. Astfel de proiecte vor permite statelor membre sa se reuneasca si sa isi puna in comun resursele pentru a-si consolida capacitatile digitale in domenii fundamentale pentru consolidarea suveranitatii digitale a Europei si pentru sustinerea redresarii Europei.

Comisia a identificat o lista initiala de proiecte multinationale, care include mai multe domenii de investitii: infrastructura de date, procesoarele cu consum redus de energie, comunicatiile 5G, calculul de inalta performanta, comunicatiile cuantice securizate, administratia publica, tehnologia blockchain, centrele de inovare digitala si investitiile in competentele digitale ale cetatenilor.

Diferitele obiective vor accelera procesul de digitalizare si vor duce la consolidarea rezilientei si a suveranitatii tehnologice prin integrarea pe piata a unui numar mai mare de specialisti care vor lucra in domeniul digital sau prin stimularea diferitelor sectoare sa dezvolte tehnologii digitale in Europa.

Raportul anual privind stadiul indeplinirii obiectivelor deceniului digital va furniza informatiile necesare pentru a monitoriza evolutiile si lacunele identificate in ceea ce priveste transformarea digitala a Europei si va actualiza lista proiectelor multinationale.

Proiectele multinationale ar trebui sa atraga investitii finantate atat din resursele de finantare ale UE, inclusiv din Mecanismul de redresare si rezilienta, cat si din resursele statelor membre. Alte entitati publice si private pot investi in proiecte, dupa caz.

Comisia, actionand ca accelerator de proiecte multinationale, va ajuta statele membre sa isi identifice interesele in cadrul proiectelor multinationale, va pune la dispozitie orientari cu privire la mecanismele de implementare si va oferi asistenta in acest sens, astfel incat sa asigure participarea pe scara larga si implementarea cu succes a proiectelor.

Programul prevede o noua structura juridica - Consortiul pentru infrastructura digitala europeana (EDIC) - care permite crearea si implementarea rapida si flexibila a proiectelor multinationale.

 

1.527 accesari