1asig.ro
1asig.ro

Comisia Europeana lanseaza pachetul privind Sprijinirea ocuparii fortei de munca in randul tinerilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Europeana a anuntat, miercuri, ca ia masuri pentru a le oferi tinerilor toate posibilitatile de a-si utiliza pe deplin potentialul de modelare a viitorului UE, si pentru a prospera in cadrul dublei tranzitii verde si digitala. Pandemia de coronavirus a evidentiat inceputul adesea dificil cu care se confrunta numerosi tineri pe piata fortei de munca.

PROMO


"Trebuie sa actionam rapid. Acum este momentul sa ne indreptam atentia catre viitoarea generatie", a precizat Comisia Europeana.

Comisia profita de aceasta ocazie pentru a integra dubla tranzitie verde si digitala in ADN-ul politicilor UE in materie de tineret si ocupare a fortei de munca. Prin intermediul NextGenerationEU si al viitorului buget al UE, Comisia a propus deja oportunitati semnificative de finantare din partea UE pentru ocuparea fortei de munca in randul tinerilor. Acum este randul statelor membre sa acorde prioritate acestor investitii. Cel putin 22 de miliarde EUR ar trebui sa fie cheltuite pentru sprijinirea ocuparii fortei de munca in randul tinerilor.

Valdis DOMBROVSKIS, Vicepresedinte Executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: "Este mai important ca oricand sa ajutam viitoarea generatie de europeni sa prospere si sa avanseze pe piata locurilor de munca, in special in aceasta perioada de criza. Propunem modalitati clare si specifice pentru ca tinerii nostri sa beneficieze de sansele profesionale pe care le merita. Propunerile de astazi stabilesc, de asemenea, fondurile UE disponibile pentru a sprijini statele membre in ceea ce priveste stimularea ocuparii fortei de munca in randul tinerilor. Investind in tinerii de astazi, vom contribui la crearea unei piete a muncii competitive, reziliente si favorabile incluziunii pentru viitor."

Nicolas SCHMIT, Comisarul pentru locuri de munca si drepturi sociale, a declarat: " A sosit timpul sa punem in practica reformele atat de necesare ale masurilor de sprijin pe care le oferim tinerilor. Suntem datori fata de milioanele de absolventi si fata de cei care fac primii pasi pe piata fortei de munca sa mobilizam tot sprijinul de care dispunem. Tinerii nostri merita cele mai bune posibilitati de dezvoltare a intregului lor potential."

Pachetul de sprijinire a ocuparii fortei de munca in randul tinerilor este construit in jurul a patru componente care, impreuna, ofera o punte catre locuri de munca pentru generatia viitoare:

- UE a creat Garantia pentru tineret in 2013 si a construit punti catre piata fortei de munca pentru aproximativ 24 de milioane de tineri. Propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului privind O punte catre locuri de munca consolideaza Garantia pentru tineret, care vizeaza de acum inainte persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani, si extinde impactul sau asupra tinerilor vulnerabili din intreaga UE. Recomandarea mentine angajamentul conform caruia, daca sunteti inscris(a) la sistemul de Garantie pentru tineret, veti primi o oferta de loc de munca, de educatie, de ucenicie sau de formare in termen de patru luni. Puntea catre locuri de munca va fi mai favorabila incluziunii, pentru a evita orice forma de discriminare, avand un impact mai larg asupra grupurilor mai vulnerabile, cum ar fi tinerii apartinand minoritatilor rasiale si etnice, tinerii cu handicap sau tinerii care traiesc in anumite zone urbane, indepartate sau defavorizate. Ea va crea o legatura cu nevoile intreprinderilor, asigurand competentele necesare, in special cele legate de dubla tranzitie verde si digitala, precum si cicluri scurte de pregatire, si va oferi consiliere personalizata, orientare si indrumare.

- Propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului privind educatia si formarea profesionala urmareste sa faca sistemele mai moderne, mai atractive, mai flexibile si mai adecvate pentru economia digitala si economia ecologica. O educatie si o formare profesionala mai agile, centrate pe cursant, vor pregati tinerii pentru primele lor locuri de munca si vor oferi unui numar din ce in ce mai mare de adulti posibilitati de dezvoltare si de schimbare a carierelor. Acest lucru va ajuta prestatorii din domeniul educatiei si al formarii profesionale sa devina centre de excelenta profesionala, sprijinind in acelasi timp diversitatea si incluziunea.

- Un nou impuls pentru ucenicii va fi benefic atat pentru angajatori, cat si pentru tineri, adaugand forta de munca calificata pentru o gama larga de sectoare. Alianta europeana pentru ucenicii a pus la dispozitie peste 900 000 de stagii de ucenicie. Alianta reinnoita va promova coalitii nationale, va sprijini IMM-urile si va consolida implicarea partenerilor sociali, si anume a sindicatelor si a organizatiilor patronale. Obiectivul este de a sustine ofertele de ucenicie acum, intrucat ucenicii pe care ii formam in prezent vor deveni lucratori cu inalta calificare peste cativa ani.

- Printre masurile suplimentare de sprijinire a ocuparii fortei de munca in randul tinerilor se numara, pe termen scurt, stimulentele pentru ocuparea fortei de munca si pentru intreprinderile nou-infiintate, precum si consolidarea capacitatilor, a retelelor de tineri antreprenori si a centrelor de formare inter-intreprinderi, pe termen mediu.

Mai multe detalii cu privire la fiecare dintre aceste masuri pot fi gasite in Documentul de insotire cu intrebari si raspunsuri.

Comisia indeamna statele membre sa intensifice sprijinirea ocuparii fortei de munca in randul tinerilor, prin utilizarea fondurilor semnificative disponibile in cadrul NextGenerationEU si al viitorului buget al UE. De exemplu, UE poate contribui la finantarea: granturilor si a imprumuturilor acordate tinerilor antreprenori, programelor de indrumare si incubatoarelor de afaceri; primelor pentru IMM-urile care angajeaza ucenici; sesiunilor de formare pentru dobandirea de noi competente necesare pe piata muncii; consolidarii capacitatilor serviciilor publice de ocupare a fortei de munca; formarii pentru gestionarea carierei in cadrul educatiei formale; investitiilor in infrastructura si tehnologia digitala de invatare.

In timpul crizei financiare mondiale din 2008, somajul in randul tinerilor a crescut de la 16,0 % in 2008 la un varf de 24,4 % in 2013. Cifrele au scazut de atunci, atingandu-se un nivel minim record de 14,9 % chiar inainte de aparitia pandemiei. Cu toate acestea, somajul in randul tinerilor a ramas intotdeauna de doua ori mai mare decat somajul general. Cifrele cele mai recente arata ca, in aprilie 2020, somajul in randul tinerilor din UE era de 15,4 %. Multi se tem ca ne aflam in pragul aparitiei unui nou varf.

"Statele membre dispun de o finantare importanta din partea UE pentru punerea in aplicare a reformelor promovate de initiativele prezentate astazi. Fondul Social European Plus va constitui o resursa financiara esentiala a UE pentru a sprijini punerea in aplicare a masurilor de sprijinire a ocuparii fortei de munca in randul tinerilor. In cadrul Planului de redresare pentru Europa, Mecanismul de redresare si rezilienta si REACT-EU vor oferi sprijin financiar suplimentar pentru ocuparea fortei de munca in randul tinerilor", incheie Comisia.

264 accesari