1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Comisia Europeana consolideaza securitatea cibernetica a dispozitivelor si produselor fara fir

Comisia Europeana a luat masuri pentru a imbunatati securitatea cibernetica a dispozitivelor fara fir disponibile pe piata europeana. Intrucat telefoanele mobile, ceasurile inteligente, dispozitivele de monitorizare a activitatii si jucariile fara fir sunt din ce in ce mai prezente in viata noastra de zi cu zi, amenintarile cibernetice reprezinta un risc tot mai mare pentru fiecare consumator.

Actul delegat la Directiva privind echipamentele radio, adoptat in data de 29 octombrie, urmareste sa garanteze ca toate dispozitivele fara fir sunt sigure inainte de a fi vandute pe piata UE. Prezentul act stabileste noi cerinte juridice pentru garantiile de securitate cibernetica, pe care producatorii vor trebui sa le ia in considerare la proiectarea si fabricarea produselor in cauza. De asemenea, acesta va proteja viata privata si datele cu caracter personal ale cetatenilor, va preveni riscurile de frauda monetara si va asigura o mai mare rezilienta a retelelor noastre de comunicatii.

"Dorim ca produsele dumneavoastra conectate sa fie sigure. Daca nu sunt sigure, cum ati putea sa va bazati pe ele pentru a comunica in scopuri de afaceri sau private? Elaboram acum noi obligatii juridice pentru protejarea securitatii cibernetice a dispozitivelor electronice", a declarat Margrethe VESTAGER - Vicepresedinte Executiv pentru o Europa pregatita pentru era digitala.

"Amenintarile cibernetice evolueaza rapid; ele sunt din ce in ce mai complexe si adaptabile. Cu cerintele pe care le introducem astazi, vom imbunatati considerabil securitatea unei game largi de produse si ne vom consolida rezilienta impotriva amenintarilor cibernetice, in conformitate cu ambitiile noastre digitale in Europa. Acesta este un pas important in stabilirea unui set cuprinzator de standarde europene comune in materie de securitate cibernetica pentru produsele (inclusiv obiectele conectate) si serviciile introduse pe piata noastra", spune si Thierry BRETON - Comisarul pentru piata interna.

Masurile propuse vor viza dispozitivele fara fir, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele si alte produse capabile sa comunice prin Internet; jucariile si echipamentele pentru ingrijirea copilului, cum ar fi monitoarele pentru copii, precum si o serie de echipamente portabile, cum ar fi ceasurile inteligente sau dispozitivele de monitorizare a activitatii.

Noile masuri vor contribui la:

  • Imbunatatirea rezilientei retelei: Dispozitivele si produsele fara fir vor trebui sa includa caracteristici pentru a evita prejudicierea retelelor de comunicatii si pentru a preveni posibilitatea ca dispozitivele sa fie utilizate pentru a perturba functionarea site-ului web sau a altor servicii.
  • O mai buna protectie a vietii private a consumatorilor: Dispozitivele si produsele fara fir vor trebui sa aiba caracteristici care sa garanteze protectia datelor cu caracter personal. Protectia drepturilor copiilor va deveni un element esential al acestei legislatii. De exemplu, producatorii vor trebui sa puna in aplicare noi masuri de prevenire a accesului sau a transmiterii neautorizate a datelor cu caracter personal.
  • Reducerea riscului de frauda monetara: Dispozitivele si produsele fara fir vor trebui sa includa caracteristici pentru a reduce la minimum riscul de frauda atunci cand se efectueaza plati electronice. De exemplu, acestea vor trebui sa asigure un control mai bun al autentificarii utilizatorului, pentru a evita platile frauduloase.

Actul delegat va fi completat de un act legislativ privind rezilienta cibernetica, anuntat recent de catre Ursula von der LEYEN - Presedinte, CE -, in discursul privind starea Uniunii, al carui obiectiv va fi sa includa mai multe produse, punand accentul pe ciclul de viata complet. Propunerea de astazi (n.r. 29 octombrie 2021), precum si viitorul act privind rezilienta cyber continua actiunile anuntate in noua Strategie de securitate cibernetica a UE, prezentata in decembrie 2020.

Actul delegat va intra in vigoare dupa o perioada de examinare de doua luni, in cazul in care Consiliul si Parlamentul nu formuleaza obiectii.

Dupa intrarea in vigoare, producatorii vor avea la dispozitie o perioada de tranzitie de 30 de luni pentru a incepe sa se conformeze noilor cerinte legale. Acest lucru va oferi industriei suficient timp pentru a adapta produsele relevante inainte ca noile cerinte sa devina aplicabile, etapa preconizata pentru jumatatea anului 2024.

Comisia va sprijini, de asemenea, producatorii sa respecte noile cerinte, solicitand organizatiilor europene de standardizare sa elaboreze standarde relevante. In mod alternativ, producatorii vor putea, de asemenea, dovedi conformitatea produselor lor prin asigurarea evaluarii lor de catre organismele notificate relevante.

Dispozitivele fara fir au devenit o parte esentiala a vietii cetatenilor. Acestea ne acceseaza informatiile cu caracter personal si utilizeaza retelele de comunicare. Pandemia de COVID-19 a avut un impact enorm asupra cresterii nivelului de utilizare a echipamentelor cu suport radio, fie in scopuri profesionale, fie in scopuri personale.

In ultimii ani, studii realizate de Comisie si de diferite autoritati nationale au identificat un numar tot mai mare de dispozitive fara fir care prezinta riscuri in materie de securitate cibernetica. Astfel de studii au semnalat, de exemplu, riscul prezentat de jucariile care spioneaza actiunile sau conversatiile copiilor; datele cu caracter personal necriptate stocate in dispozitivele noastre, inclusiv cele legate de plati, care pot fi accesate cu usurinta; si chiar echipamente care pot utiliza in mod abuziv resursele retelei si, prin urmare, le pot reduce capacitatea.