1asig.ro
1asig.ro

Comisia Europeana anticipeaza un declin al economiei Romaniei de 6% in 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
Economia Romaniei va inregistra anul acesta o scadere de 6%, conform previziunilor economice din vara anului 2020, publicate marti de Comisia Europeana, iar pentru 2021, CE estimeaza un avans al PIB-ului de 4%.

PROMO


Riscurile la adresa perspectivelor de crestere ar putea fi revizuite in sens negativ, avertizeaza Comisia Europeana. Un al doilea val de infectii in Romania sau la unul dintre principalii parteneri comerciali ai sai ar putea intarzia redresarea economiei. In plus, un factor important este modul in care autoritatile rezolva temerile privind traiectoria fiscala de dinainte de pandemie, care, daca nu va fi rezolvata, ar putea afecta in cele din urma increderea investitorilor, ar putea duce la costuri de finantare mai ridicate si la o crestere mai lenta, se arata in raportul publicat de Comisia Europeana.

Economia Romaniei a aratat semne de rezistenta in primul trimestru din acest an. PIB-ul a crescut cu 2,4% in ritm anual si cu 0,3% in ritm trimestrial, sprijinit in principal de consumul privat si de acumularea de stocuri. Formarea bruta de capital fix a continuat sa creasca, desi intr-un ritm semnificativ mai lent decat pe ansamblul lui 2019. Exporturile nete au afectat cresterea, deoarece acestea au scazut in urma reducerii cererii externe, noteaza Comisia Europeana.

In urma masurilor de izolare adoptate pentru limitarea pandemiei de coronavirus (COVID-19), se estimeaza un declin semnificativ al economiei romanesti in trimestrul doi din 2020. Consumul privat ar urma sa scada, ca rezultat al restrictiilor asupra circulatiei persoanelor si al veniturilor mai scazute, apreciaza Executivul comunitar.

Per ansamblu, dupa o scadere semnificativa in primul semestru din 2020, activitatea economica ar urma sa se imbunatateasca in semestrul doi, deoarece restrictiile sunt ridicate gradual, si sa creasca si mai mult in 2021, considera Comisia.

Scaderea semnificativa a preturilor la energie, precum si cererea diminuata, ar urma sa reduca presiunile inflationiste in 2020, compensand asteptata crestere a preturilor la alimente, in urma intreruperilor in lanturile de aprovizionare si ca rezultat al secetei.

Conform raportului, rata inflatiei a scazut de la 4% in decembrie 2019 la aproximativ 1,8% in mai 2020 si ar urma sa se situeze in medie la 2,5% in acest an. Rata inflatiei ar urma sa creasca la un nivel mediu de 2,8% anul viitor, sprijinita de redresarea cererii.

213 accesari