1asig.ro
1asig.ro
Cod portocaliu de inundatii pe ...

Cod portocaliu de inundatii pe rauri din jumatate de tara

5 min. / 1.540 cuvinte
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizari Cod portocaliu de inundatii, valabile pana luni, pe rauri din 17 judete, dar si Coduri galbene de viituri ce vizeaza zeci de rauri.

PROMO


O avertizare Cod portocaliu de inundatii si depasiri ale cotelor de aparare va fi valabila in intervalul 17 iulie, ora 00:00 - 20 iulie, ora 12:00, pe raurile din bazinele hidrografice: Crisul Negru (judetele: Bihor si Arad), Crisul Alb - bazin amonte S.H. Gurahont si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Gurahont (judetele: Hunedoara si Arad), Mures - afluentii aferenti sectorului aval confluenta Tarnave (judetele: Alba, Sibiu, Hunedoara si Arad), Bega Veche, Bega (judetul Timis), Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera (judetele: Timis si Caras Severin), Cerna (judetele: Gorj si Caras Severin), Jiu - bazin amonte S.H. Racari (judetele: Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj), Olt - afluentii de dreapta aval confluenta Cibin - amonte Ac. Ionesti (judetele: Sibiu si Valcea) si Oltet - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele: Gorj si Valcea).

De asemenea, un alt Cod portocaliu de fenomene hidrologice extreme va fi in vigoare in perioada 18 iulie, ora 10:00 - 20 iulie, ora 12:00, si va afecta raurile: Viseu, Iza, Tur (judetele: Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Somesul Mic - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Cluj si Bihor) si Somes - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Dej (judetele: Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare).

Prognoza de specialitate arata ca, in intervalul 17 iulie, ora 15:00 - 19 iulie ora 12:00, se mentine Codul portocaliu pe raul Prut - sector aval S.H. Oancea, ca urmare a tranzitarii in regim controlat prin Acumularea Stanca Costesti a viiturilor formate anterior in amonte de intrarea in tara (judetul Galati), iar fenomene hidrologice periculoase se mai pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri din judetele Caras Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Valcea.

Conform prognozei, incepand de vineri, de la ora 15:00, si pana luni la miezul noptii va fi in vigoare o avertizare Cod galben de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur (judetele: Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Somesul Mic (judetele: Cluj si Bihor), Somes - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Dej (judetele: Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare), Crasna - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Salaj si Satu Mare), Barcau - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Salaj si Bihor), Crisul Repede - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Cluj si Bihor), Crisul Negru (judetele: Bihor si Arad), Crisul Alb (judetele: Hunedoara si Arad), Aries (judetele: Alba si Cluj), Mures - afluentii aferenti sectorului aval confluenta Tarnave (judetele: Alba, Sibiu, Hunedoara si Arad), Bega Veche, Bega (judetul Timis), Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera (judetele: Timis si Caras Severin), Cerna (judetele: Gorj si Caras Severin), Drincea, Desnatui (judetele: Mehedinti si Dolj), Jiu - bazin amonte S.H. Podari (judetele: Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj), Olt - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Sebes Olt - amonte Ac Ionesti (judetele: Sibiu, Valcea si Arges) si Oltet (judetele: Gorj, Valcea si Olt).

Totodata, in intervalul 18 iulie, ora 10:00 - 20 iulie, ora 00:00, vor mai vizate de un alt Cod galben de viituri raurile: Mures - bazin superior amonte S.H. Glodeni (judetele: Harghita si Mures), Tarnava Mica - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, Tarnava Mare - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Harghita, Mures, Sibiu si Alba), Olt - bazin superior si afluentii aferenti sectorului amonte S.H. Sebes Olt (judetele: Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu), Suceava - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Suceava), Moldova - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Suceava si Neamt), Bistrita - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Suceava, Neamt, Harghita si Bacau) si Trotus - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Harghita, Covasna, Neamt si Bacau).

Protectia in caz de inundatii

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

Conform datelor publicate, inundatiile au produs cele mai multe daune achitate de PAID Romania in 2019. Astfel, compania a platit, in total, anul trecut, daune in crestere cu aproximativ 60% raportat la anul 2018, valoarea inregistrata la 31 decembrie 2019 fiind de 5,35 milioane lei. Cele mai multe despagubiri au fost achitate ca urmare a inundatiilor naturale - 3,07 milioane lei pentru 654 dosare.

Barometrul UNSAR-IRES privind "Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania", realizat in luna mai 2020, arata ca, printre asigurarile pe care romanii vor sa le incheie in urmatoarele 12 luni, politele pentru locuinte se numara printre principalele optiuni.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aprox. 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%, fiind active la nivel national peste 1,74 milioane de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD).

364 accesari