1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cod galben de inundatii pe rauri ...

Cod galben de inundatii pe rauri din 12 judete

Hidrologii au emis un Cod Galben de inundatii, in cinci bazine hidrografice si pe raurile din Dobrogea, valabil in intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 - 28 ianuarie, ora 00:00.

Potrivit hidrologilor, in intervalul mentionat, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide, cresteri de debite si de niveluri, cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie, pe raurile din bazinele hidrografice: Vedea - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Valeni (judetele: Olt, Arges si Teleorman), Arges - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Malu Spart - amonte S.H. Budesti (judetele: Arges, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ilfov si Calarasi), Prahova - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Prahova (judetele: Prahova si Ialomita), Calmatui (judetele: Buzau si Braila), Buzau - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Magura - amonte S.H. Banita (judetele: Prahova si Buzau) si raurile din Dobrogea (judetele: Tulcea si Constanta).

Totodata, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce si pe afluentii de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.

Protectia in caz de inundatii

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren.

La sfarsitul lunii decembrie 2022 erau active la nivel national 18.452.08 de polite PAD, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Nerespectarea de catre proprietari (persoanele fizice sau juridice) a obligatiei de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale se poate sanctiona cu amenda de la 100 la 500 lei de catre primariile pe raza carora se afla locuinta in cauza.

In completarea politei PAD este recomandat ca proprietarii sa incheie si asigurarea facultativa a locuintei, care include si alte rescuri, precum incendiul, explozia, furtuna, inundatii de la apa de conducta furtul, dar si asigurarea bunurilor din locuinta sau raspunderea civila legala fata de tert.