1asig.ro

Clyde & Co.: Fuziunile si achizitiile din industria de re/asigurari au crescut, in 2019, cu 10%

5 min. / 1.540 cuvinte
Volumul de fuziuni si achizitii (M&A - mergers & acquisitions) in industria de re/asigurari a crescut, anul trecut, cu 10%, 419 astfel de procese fiind realizate la nivel global, in comparatie cu cele 382 din 2018, arata Clyde & Co., subliniind ca prima jumatate a anului 2019 a fost cea care a influentat decisiv aceasta crestere. Desi, in cea de-a doua parte a anului, activitatea M&A a scazut, a fost in continuare mai importanta decat in alti ani.

PROMO


Desi in scadere usoara, America a fost in continuare cea mai activa regiune (182 M&A in 2019 vs. 189 in 2018), activitatea de fuziuni si achizitii fiind echilibrata (93 de tranzactii in prima jumatate a anului, 89 in cea de-a doua). In schimb, Europa a cunoscut cea mai mare crestere anuala, cu 155 M&A (88 in primul semestru, 67 in cel de-al doilea), comparativ cu cele 122 din 2018. Iar asta, sustine Clyde & Co., mai ales prin prisma tranzactiilor care, in timpul negocierilor Brexit, intrasera in stand-by.

In ceea ce priveste Asia-Pacific, regiunea a cotinuat pe acelasi tipar anual, cel mai important numar de fuziuni si achizitii fiind inregistrat in prima jumatate a anului trecut. Nu in ultimul rand, Orientul Mijlociu si Africa au inregistrat cresteri pe intreg parcursul anului.

"Activitatea de fuziuni si achizitii a crescut in ultimele 12 luni. In timp ce asiguratorii au avut, in ultimul an, anumite motive de bucurie - pierderi reduse provocate de catastrofele naturale, cresteri de preturi la nivelul mai multor linii de business -, randamentul investitiilor este in continuare plat. Acest lucru face ca orice tranzactie sa reprezinte o cale de incredere spre crestere si un mijloc de a bucura shareholderii. Desi unele piete pot avea o abordare mai prudenta, startul rapid de anul acesta sugereaza ca aceasta tendinta va continua", sustine Ivor EDWARDS - European Head, Clyde & Co. Corporate Insurance Group.

Potrivit sursei citate, InsurTech a fost, anul trecut, cel mai important motor de crestere din fiecare regiune, cu investitii notabile, incluzand investitia de 250 de milioane de dolari realizata de Munich Re in Next Insurance, investitia de 90 de milioane de dolari a Sumitomo Life in Singapore Life si achizitia unei cote nedezvaluite din Envelop Risk de catre MS Amlin.

"Tehnologia este acum un element esential in orice afacere. Potentialii cumparatori se gandesc atat la modul in care pot imbunatati procesele existente, cat si la dezvoltarea unor procese noi. Acestia vor avea in vedere tinte care pot oferi beneficii tehnologice, mai ales in ceea ce priveste cresterea eficientei, si pot imbunatati atat ofertarea in piata, cat si modul companiilor de a ajunge la clienti. Cu multe start-up-uri InsurTech care ajung acum la maturitate, in punctul in care modelele lor de afaceri sunt dovedite, ne asteptam, pentru anul urmator, la un nou val de investitii, fie ele prin achizitii, parteneriate etc.", spune Joyce CHAN - Partener, Clyde & Co., Hong Kong.

Clyde & Co. se asteapta ca, in viitor, industria de re/asigurari sa fie in continuare atenta pe partea de fuziuni si achizitii, in incercarea de a se extinde, mai ales avand in vedere faptul ca, in momentul de fata, consolidarea pietei nu a ajuns inca in punctul in care sa aiba un impact semnificativ in bilant. In prima parte a anului 2020, activitatea pe segmentul de fuziuni si achizitii este de asteptat sa mentina tendintele recente, ceea ce inseamna ca, la nivel global, prima parte a anului sa aduca cel mult 200 de procese M&A.

"Mai multi factori regionali vor avea impact, in 2020, asupra activitatii M&A. Alegerile prezidentiale din SUA ar putea face ca unele tranzactii sa fie finalizate inaintea unei eventuale schimbari in administratie, in timp ce alte tranzactii for fi lasate in stand-by, pana la rezolvarea incertitudinilor cu privire la rezultatul alegerilor. Europa ar trebui sa revina la drumul obisnuit, avand in vedere ca, in principal, pregatirile Brexit au fost finalizate, dar, intrucat detaliile viitoarelor relatii comerciale dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana sunt in continuare neclare, acest lucru poate afecta tranzactiile din perioada de tranzitie. In Asia-Pacific, activitatea M&A va continua, cu mentiunea ca durata si gravitatea epidemiei de coronavirus au potentialul de a descuraja potentialii investitori si de a afecta bilanturile asiguratorilor", mai arata Ivor EDWARDS.
246 accesari