1asig.ro

Clarificari din partea BNR in urma BREXIT-ului

5 min. / 1.540 cuvinte
Entitatile britanice care furnizeaza in Romania servicii bancare vor beneficia, pana la finalul acestui an, de regimul pasaportului unic european, a transmis, marti, BNR - Banca Nationala a Romaniei.

PROMO


La data de 31 ianuarie 2020 s-a finalizat procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeana (BREXIT). Acordul de retragere ratificat de ambele parti a intrat in vigoare la 1 februarie 2020.

"Potrivit acordului de retragere, din perspectiva furnizarii de servicii financiare pe teritoriul Romaniei, Regatul Unit va respecta, in continuare, pe perioada de tranzitie pana la 31 decembrie 2020, acquis-ul european, context in care, entitatile din Marea Britanie care furnizeaza in Romania servicii bancare si de plata, precum si servicii de emitere de moneda electronica, prin intermediul sucursalelor, agentilor sau in mod direct, vor beneficia, pe perioada mentionata, de regimul pasaportului unic european, in baza autorizatiei acordate de autoritatea competenta din Marea Britanie", a precizat BNR.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Acordul de Retragere prevede o perioada de tranzitie pana la 31 decembrie 2020, pe parcursul careia Regatul Unit va respecta, in continuare, acquis-ul european, inclusiv Politica comerciala a UE. In acelasi timp, pe durata perioadei de tranzitie, Marea Britanie nu va participa la mecanismul decizional si nu va mai fi reprezentata in institutiile UE, dar va pastra altfel toate drepturile si obligatiile ce revin unui stat membru.

Implicatiile retragerii Regatului Unit din UE pentru drepturile cetatenilor romani din Regatul Unit

Pe durata perioadei de tranzitie, nu vor exista schimbari ale statutului cetatenilor romani in Regatul Unit. Astfel,
  • cetatenii romani si membrii de familie ai acestora care se afla in Regatul Unit la data retragerii si
  • cetatenii romanii si membrii de familie ai acestora care se vor stabili in aceasta perioada in Regatul Unit (pana la 31 decembrie 2020),
vor continua sa beneficieze de aceleasi tratament care li se aplica in prezent in calitate de cetateni ai unui stat membru UE, respectiv legislatia europeana privind libera circulatie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra, sau studia in continuare in Regatul Unit.

Cetatenii romani care doresc sa ramana in Regatul Unit si dupa finalizarea perioadei de tranzitie trebuie sa se inregistreze pentru noul statut de rezident.

In acest sens, Guvernul britanic a creat un sistem de inregistrare (EU Settlement Scheme - EUSS), prin care cetatenii romani pot solicita noul statut.

Astfel, cetatenii romani si membrii de familie ai acestora se pot inregistra pentru a solicita noul statut pana la data de 30 iunie 2021, doar daca se afla in Regatul Unit inainte de 31 decembrie 2020.

Prin intermediul EUSS, cetatenii romani vor putea obtine unul dintre cele doua tipuri de statut: pre-settled sau settled.

PRE-SETTLED - este aplicabil cetatenilor romani si membrilor de familie ai acestora care la momentul solicitarii pot dovedi o resedinta continua in Regatul Unit pentru mai putin de 5 ani. La momentul implinirii celor 5 ani de resedinta continua acestia vor trebui sa depuna o noua cerere pentru obtinerea statutului settled.

SETTLED - este aplicabil cetatenilor romani si membrilor de familie ai acestora care au avut resedinta continua in Regatul Unit pentru cel putin 5 ani consecutivi.

Conform MAE, membrii de familie (indiferent de cetatenie) dobandesc statutul in baza relatiei de familie si a statutului titularului principal. Fiecare membru de familie trebuie sa se inregistreze individual. Parintii pot depune cerere pentru copiii cu varsta de pana la 21 de ani sau acestia pot depune cerere individuala, dupa caz. Nu este specificata o varsta minima de la care minorul se poate inregistra in nume propriu. Copiii pot depune cerere individual atunci cand parintii nu sunt in Regatul Unit sau atunci cand acestia din urma nu doresc sa solicite noul statut. Cererile depuse in acelasi timp de membrii unei familii vor fi asociate si analizate concomitent de autoritatile britanice. Cererile membrilor unei familii care nu sunt depuse in acelasi timp vor fi analizate separat.

Mai multe detalii gasiti pe site-ul MAE.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
BREXIT-ul, in punctul zero - Care va fi impactul asupra industriei de asigurari?
Norma ASF privind BREXIT-ul a fost publicata si a intrat in vigoare
Impactul BREXIT asupra economiei romanesti, marginal

256 accesari