1asig.ro
1asig.ro

Cheltuielile populatiei au reprezentat, in medie, 86% din nivelul veniturilor in ultimul trimestru din 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
Veniturile totale medii lunare pe gospodarie au fost in trimestrul IV din 2020, in termeni nominali, de 5.384 lei pe gospodarie, in timp ce pe persoana au totalizat 2.099 lei, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

PROMO


In acelasi timp, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 4.627 lei lunar pe gospodarie sau 1.804 lei pe persoana si au reprezentat 86% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile totale:Veniturile banesti au fost in medie de 4.997 lei lunar pe gospodarie (1949 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 387 lei lunar pe gospodarie (151 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,3% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (19,1%), veniturile in natura (7,2%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%), veniturile din activitati neagricole independente (1,7%), veniturile din agricultura (1,6%), precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (0,9%).

Cheltuielile totale:Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,4%).

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul IV 2020, in medie, 33,7% din consumul gospodariilor.Veniturile totale cuprind ansamblul incasarilor banesti provenite din diferite surse de provenienta pentru care nu exista obligatia de restituire si veniturile in natura (evaluate in lei).

Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor banesti, indiferent de destinatie si contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodariilor.

1.452 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO