1asig.ro
1asig.ro

Cert-Ro: O platforma romaneasca a BAT a suferit o scurgere de date si un atac ransomware. Hackerii au lasat o nota de rascumparare

5 min. / 1.540 cuvinte
O platforma romaneasca a British Amercan Tabacco (BAT) a suferit o scurgere de date si un atac ransomware, potrivit Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - Cert-ro.

PROMO


Conform sursei citate, datele se aflau intr-o baza Elasticsearch nesecurizata, pe un server localizat in Irlanda, iar volumul de date a fost de aproximativ 325 GB. In plus, s-a descoperit ca hackerii au obtinut deja accesul la date si au lasat o nota de rascumparare in care amenintau cu stergerea datelor de pe server, daca nu le sunt indeplinite conditiile.

Cercetatorii din cadrul vpnMentor, au identificat datele ca apartinand platformei web YOUniverse.ro. Platforma este utilizata pentru distribuirea de materiale promotionale la petreceri si alte tipuri de evenimente ce implica vedete locale sau internationale, fapt pentru care in acea baza de date se aflau informatii cu caracter personal. Bresa de securitate a fost raportata de echipa vpnMentor catre CERT-RO, iar echipa CERT-RO a facut demersurile necesare pentru inchiderea accesului la baza de date.

Astfel de atacuri la sistemele informatice a unei companii pot sa fie acoperite printr-o polita de asigurare cyber. In ultimul timp, tot mai multe companii au constientizat ca tehnologia presupune unele risuri si aleg o astfel de asigurare.

Numai in anul 2018 au avut loc peste 850 de milioane de atacuri informationale la nivel global, iar numarul lor creste in ritmul evolutiei tehnologiei. Mai nou sunt vizate cladirile care folosesc sisteme de automatizare, inclusiv spitale, inchisori sau scoli. Cele mai multe atacuri de genul acesta au avut loc in Italia, Spania, Marea Britanie, Cehia si Romania.

In ultima perioada se observa o crestere dramatica a amenintarilor cibernetice. Cel putin 1 din 10 companii a pierdut peste 10 milioane de dolari din cauza atacurilor cibernetice, care, in ultimul an fiscal, au provocat, potrivit unui raport realizat de Willis Towers Watson, in parteneriat cu ESI ThoughtLab, pierderi anuale medii de 4,7 milioane de dolari.

Aceste pierderi vor contua sa creasca. Potrivit Aon, la nivel global pierderile anuale pe segmentul cyber vor ajunge, pana in 2021, la 6 trilioane de dolari, potrivit unui nou raport realizat de Aon.

Un sondaj realizat de Forumul Economic Mondial - WEF in parteneriat cu ZURICH Insurance Group si MARSH & McLennan Cos. numeste atacurile cibernetice drept cel mai important risc de business pentru companiile din SUA, Canada si Europa.

773 accesari