1asig.ro
1asig.ro
Centura de siguranta: de la ...

Centura de siguranta: de la "dispozitiv care ingradeste libertatea personala" la salvatoare de vieti

5 min. / 1.540 cuvinte

Astazi, statisticile arata ca purtarea centurii de siguranta reduce cu 50% riscul de deces pentru sofer si ocupantii locurilor din fata, in caz de accident, si cu 25%, in cazul ocupantilor locurilor din spate. Mai mult, statisticile europene arata ca lipsa purtarii centurii de siguranta este a doua cauza a deceselor rutiere, dupa depasirea vitezei, dar inaintea conducerii sub influenta alcoolului. Cu toate acestea, centura de siguranta nu a fost mereu perceputa drept utila in siguranta rutiera.

PROMO


De altfel, in anii 1980, cand in SUA au fost introduse legislatii privind obligativitatea purtarii centurii de siguranta, publicul a reactionat negativ, motivand ca o astfel de obligativitate ingradeste "libertatea personala" a fiecarui individ. Mai mult, dezbaterile privind utilitatea lor s-au purtat inca din anii 1940 - 1950, cand oponentii acestor dispozitive de siguranta rutiera argumentau, in pofida tuturor studiilor stiintifice care indicau utilitatea lor, ca centurile de siguranta provoaca rani interne sau impiedica pasagerii sa iasa repede din masina in caz de accident.

Din fericire, in timp perceptia a fost schimbata, cu ajutorul studiilor, statisticilor si a legsislatiei, iar astazi centura de siguranta este vazuta la adevaratul ei rol: cel mai usor si simplu mod prin care se pot evita ranile in cazul unui accident rutier. 

Cu toate acestea, nu este purtata intotdeauna nici de soferi, nici de pasageri. De exemplu, un studiu realizat in Uniunea Europeana in 2008 indica faptul ca implementarea de actiuni care sa incurajeze purtarea centurii de siguranta ar salva pana la 7.300 de vieti la nivelul UE. 

Tocmai de aceea, in cadrul campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, saptamana 13 - 19 septembrie a.c. este dedicata mesajelor privind importanta purtarii centurii de siguranta, atat de soferi, cat si de pasagerii de pe locurile din fata si din spate. Un alt mesaj transmis cu acest prilej este si necesitatea folosirii dispozitivelor speciale pentru copii.

Despre campanie

Demersul "FII TREAZ LA VOLAN!" este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

De asemenea, campania este realizata cu sprijinul Partenerilor OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GENERALI Romania, EUROINS Romania, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, GOTHAER Asigurari-Reasigurari, FUNK International Romania, RENOMIA SRBA Insurance Broker, ASISOFT, INTER Broker, ECLAIMS, AON Romania, MILLENIUM Insurance Broker, FABRICA de Asigurari, GARANTA Asigurari, DAW Management Broker, GLOBASIG Broker si LION Broker.

Proiectul se desfasoara cu sprijinul Asociatiei motoADN, Rebel in Romania si TATUC Serv Consulting.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro si AutoStiri.ro.

Daca nu esti inca parte din comunitatea #treazlavolan, alatura-te cu un Like! paginii de Facebook, dar si un Join pe grupul dedicat si un Follow paginii de Instagram.

 

2.145 accesari