1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cele mai mari platitoare de dividende de pe piata au lansat cea mai noua tendinta bursiera: "no dividends"

Cele mai mari companii platitoare de dividende de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Fondul Proprietatea (FP) si societatile de investitii financiare (SIF), rastoarna tendinta de pana acum si, cu o exceptie, propun sa pastreze profiturile de anul trecut pentru a avea bani de investitii.

Actionarilor SIF Muntenia (SIF4) li se propune sa aleaga intre a primi sau nu dividende, dupa modelul introdus anul trecut de conducerea SIF Banat Crisana (SIF1), in frunte cu omul de afaceri Dragos BILTEANU. BILTEANU controleaza si SIF4 prin firma care administreaza aceasta societate.

SIF1 este la al doilea an fara dividende, ceea ce face ca neacordarea de dividende sa sa nu mai fie o surpriza nici anul acesta.

Nu va fi o supriza nici daca actionarii SIF Muntenia (SIF4) vor lua exemplul SIF1, care are, de altfel, 5% din actiunile SIF4.

Posibilitatea ca SIF-urile sa-si cumpere una alteia actiunile a consolidat pozitia administratorilor in fata actionarilor.

BILTEANU si grupul de investitori pe care acesta il reprezinta au extins aceeasi politica si asupra BIOFARM Bucuresti (BIO), companie pe care o controleaza.

Surpriza a venit insa din partea Fondului Proprietatea (FP), al carui administrator, FRANKLIN TEMPLETON, a propus de asemenea dividende zero, motivand ca oricum va distribui actionarilor 5% din capitalul social al companiei, daca si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va fi de acord.

Actionarii FP nu vor fi, prin urmare, nemultumiti. Mai ales ca FP are nevoie de bani pentru o noua campanie de rascumparare de actiuni, care va duce la scumpirea actiunilor, ceea ce convine fondurilor de investitii care au facut presiuni asupra administratorilor.

Anul trecut se vorbea de desfiintarea de facto a marilor societati de investitii de la BVB, din cauza presiunilor mentionate, care le-ar forta sa-si vanda activele ca sa aiba bani.

SIF Transilvania (SIF3) propune capitalizarea a 80% din profitul net de aproape 190 milioane lei si distribuirea de actiuni gratis.

Pentru fiecare actiune detinuta se va da gratis una noua. O actiune SIF3 valoreaza in prezent 0,563 lei/titlu. Partea de profit care ar fi putut fi distribuit ca dividende este de circa 152 milioane lei, adica peste 0,139 lei/actiune SIF3.

Randamentul dividendului la SIF3 ar fi de aproape 25% si in acest an, ca si in anii anteriori.

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia si pretul actiunii companiei care urmeaza sa-l plateasca si se compara de obicei cu dobanda la depozitele bancare.

Dobanda medie la depozitele bancare pe termen de sub un an era de 3,78% in ianuarie, potrivit calculelor Bancii Nationale a Romaniei, dar dividendele se incaseaza in cateva luni de la achizitia actiunilor.

Actiunea SIF3 a fost cea mai profitabila din ultimii doi ani, din punctul de vedere al dividendelor, cu randamente de 23 si 25%.

Luata ca un dividend (asa cum FRANKLIN TEMPLETON si propune, de altfel), portia de 0,05 lei/actiune, distribuibila actionarilor FP din bani rezultati din reducerea capitalului social, conduce la un randament de 6,2%.

Dividendul de 0,138 lei/actiune SIF Muntenia (SIF4), incasat la vara, are un randament brut (impozabil) de aproape 15 lei dintr-o suta de lei investita in titluri SIF4.

Sigur este doar dividendul de la SIF Oltenia (SIF5), ai carei administratori au propus direct un profit distribuit de 0,16 lei/actiune. Randamentul in acest caz este de 8,2%.

SIF Moldova (SIF2) nu a anuntat nimic, dar randamentul estimat la SIF2 este de 11,5%, la un dividend previzibil de 0,1585 lei/actiune.