1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cea mai mare oferta publica derulata la BVB: Listarea ELECTRICA incepe luni

Oferta publica initiala (IPO) prin care ELECTRICA SA scoate la vanzare 51% din actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepe luni, 16 iunie 2014, si se va incheia pe 25 iunie.

Prin aceasta oferta publica, actionarul majoritar al companiei, Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie, vinde 177.188.744 de actiuni sub forma de actiuni si/sau GDR, reprezentand 105% din actiunile emise anterior inregistrarii majorarii de capital si 51,2% din capitalul social ulterior inregistrarii majorarii de capital.

Unui GDR ii corespund 4 Actiuni Oferite.

Ludwik SOBOLEWSKI, directorul general BVB, a declarat: "IPO-ul ELECTRICA are sansa de a fi unul dintre cele mai valoroase evenimente de piata de capital din Europa Centrala si de Est in 2014. Romania isi continua drumul catre o infrastructura a pietei de capital cu drepturi depline, cu o reforma a reglementarilor si practicilor de piata in desfasurare. Piata de capital este o parte esentiala a economiei nationale si a proceselor de privatizare derulate prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti, imbunatatindu-se astfel perspectivele Romaniei de a deveni un leader de crestere in regiune".

Administratorii ofertei sunt RAIFFEISEN Bank SA, BRD Groupe Societe Generale si SWISS Capital (in calitate de grup de distributie), precum si CITIGROUP Global Markets Limited, RAIFFEISEN Bank SA si Societe Generale Corporate and Investment Banking (in calitate de coordonatori globali si manageri internationali).

"Este practic cel mai mare proces de listare petrecut vreodata pe piata de capital autohtona, societatea va obtine cel putin 435 milioane de euro. Este o dovada de curaj, sa incercam listarea a 51% din pachetul de actiuni", a declarat, saptamana trecuta, Ministrul Energiei, Razvan NICOLESCU.

85% din pachet este destinat investitorilor institutionali, iar celor de retail le va reveni 15%, procent care ar putea sa creasca pana la 22% daca va exista interes.

Oferta este structurata pe trei transe: transa investitorilor mici, transa investitorilor mari si transa investitorilor institutionali. Caracteristicile de baza ale transelor sunt prezentate in tabelul de mai jos.