1asig.ro
1asig.ro

Ce vor angajatii romani de la un loc de munca? Asigurarile de sanatate, printre beneficii

5 min. / 1.540 cuvinte
In ultimii ani, topul cerintelor angajatilor romani s-a schimbat radical, arata a treia editie a Barometrului pietei fortei de munca, realizat de compania de consultanta Frames si cea de traininguri TrainYourBrain. Asigurarile de sanatate se afla in topul primelor beneficii analizate la angajare.

PROMO


Interesant este ca, dincolo de salarizare, angajatii romani si-au schimbat si perceptiile legate de conditiile de la locul de munca.

Potrivit noului barometru lansat de Frames&TrainYourBrain, daca in editiile precedente, programul de lucru flexibil si timpul petrecut pe drumul acasa-serviciu erau in prim-plan, mai nou apare in evidenta un aspect neluat in calcul de multi dintre angajatori - masa de pranz. 24% dintre respondenti au trecut masa de pranz in topul celor mai importante beneficii la angajare.

"Asigurarea unei mese sanatoase, la pranz, a devenit prioritara pentru multi angajati, mai ales pentru cei trecuti de 30 de ani. Asta in conditiile in care, in multe zone de birouri, oferta este inca insuficienta. Sunt multe fastfood-uri si prea putine unitati care sa ofere mancare normala, sanatoasa", afirma Adrian NEGRESCU, Project Manager, Frames.

"Sunt firme care au inteles importanta alimentatiei si ofera deja angajatilor o masa de pranz drept beneficiu salarial. Unele apeleaza la firme de catering, altele si-au construit bucatarii si au angajat personal pentru a le oferi angajatilor conditii cat mai bune, mai ales ca isi petrec mare parte din zi la serviciu", afirma Alexandru BALTAT, Managerul TrainYourBrain.

In topul beneficiilor la angajare, asigurarile de sanatate si abonamentele la clinicile private au fost mentionate de 37% dintre respondenti, clasandu-se, astfel, pe locul 4 in top.

Potrivit barometrului Frames&TrainYourBrain, pe primul loc in topul beneficiilor mentionate de angajati se afla, in continuare, pachetul salarial, mentionat de 71% dintre respondenti, urmat de soliditatea firmei (43%) si programul de lucru (41%).

In topul mentiunilor urmeaza asigurarile & abonamentele de sanatate (37%), decontarea transportului (28%), masa de pranz (24%) si masina de serviciu (18%).

,,Fata de editia anterioara, asistam la un avans semnificativ al interesului romanilor pentru asigurarile si abonamentele de sanatate si o scadere semnificativa a importantei masinii de serviciu. Tot in crestere este interesul angajatilor pentru traininguri, abonamentele la sala de sport, facilitati pentru spectacole si reducerile la diversi parteneri comerciali", a precizat Alexandru BALTAT.

Cea de-a treia editie a Barometrului Frames&TrainYourBrain a fost realizata in perioada 1-10 septembrie, pe un esantion de 500 de respondenti din tot spectrul economic (oameni de afaceri, angajati din companii, responsabili HR etc). Metoda folosita a fost interogarea online si telefonica.Ce spun angajatorii

Intr-o piata a muncii in care recrutarea unor angajati valorosi a devenit o misiune tot mai dificila, mare parte dintre angajatori par sa fi inteles, cel putin la nivel declarativ, ca angajatii isi doresc mai mult decat un loc de munca bine platit.

Potrivit datelor Frames&TrainYourBrain, 63% dintre angajatori sunt dispusi sa ofere mai multe beneficii angajatilor, in timp ce 20% spun ca au deja un sistem de bonificatie care isi arata efectele. 7% au declarat ca vor mentine actualul sistem de plata.

Potrivit "Barometrului semestrial privind perspectivele pietei de munca", domeniile care atrag cea mai dinamica evolutie pe piata de HR in acest an sunt IT-ul si retailul. 74% dintre managerii chestionati afirmau ca vedeta pietei muncii in 2018 este sectorul IT, care continua sa genereze cea mai dinamica evolutie pe piata resurselor umane.

Pe locurile urmatoare, in topul reiesit din opiniile investitorilor, s-au situat retailul, mentionat de 68% dintre cei chestionati, sectorul constructiilor (52%), serviciile (48%), sectorul medical/pharma (34%), serviciile de suport (21%) si industria auto, cu tot cu serviciile aferente (18%).

Asigurarile de sanatate, in crestere

Segmentul asigurarilor private de sanatate continua sa evolueze intr-un ritm accelerat, beneficiile acestor polite fiind tot mai cautate de persoanele fizice sau de cele juridice - care au inclus asigurarile in pachetul de beneficii extra-salariale. Gasiti AICI mai multe informatii despre provocarile cu care se confrunta jucatorii si cum este influentata piata de dezvoltarea tehnologica.

In primele trei luni din 2018, conform celor mai recente informatii publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, piata asigurarilor private de sanatate a totalizat de 77,88 milioane de lei, in crestere cu 25,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand a insumat 62,16 milioane de lei.

Produsele de asigurari private de sanatate sunt foarte diferite la nivelul pietei si, in general, pot fi personalizate dupa nevoile si cerintele clientilor. Ele pot acoperi costuri pentru servicii medicale in ambulatoriu, inclusiv servicii de mica chirurgie in ambulator, recuperare medicala, consultatii la domiciliu, servicii medicale de spitalizare, inclusiv interventii chirurgicale complexe, investigatii sau proceduri de tratament efectuate pe perioada spitalizarii, boli grave, medicamente sau pot oferi indemnizatii de asigurare, utilizate de catre client pentru acoperirea unor cheltuieli care sa-l ajute sa se insanatoseasca.

3.590 accesari