1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Ce sanctiuni impun asiguratorii pentru neechiparea masinilor cu anvelope de iarna?

In apropierea sezonului rece, cand ninsorile, lapovita si poleiul vor incepe sa isi puna amprenta asupra traficului din Romania, asiguratorii s-au pregatit cu clauze specifice acestei perioade, in special legate de echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarna.

Din punct de vedere legal, soferii care circula fara cauciucuri de iarna pe suprafete cu zapada sau polei pot fi sanctionati cu amenzi de pana la 1.600 lei, alaturi de retinerea certificatului de inmatriculare. Reamintim ca nu este specificat un anumit interval calendaristic pentru aceasta obligativitate.

Astfel, inca de acum doi ani, tot mai multe companii importante de asigurari de pe piata locala au operat schimbari ale produselor facultative CASCO, astfel incat sa penalizeze clientii care nu isi iau masurile de precautie impuse prin lege.

In prezent, OMNIASIG VIG, UNIQA, GROUPAMA si CARPATICA Asig nu despagubesc daunele produse pe un drum acoperit cu zapada, gheata, polei, daca asiguratul nu are montate anvelope de iarna conform legislatiei in vigoare.

GENERALI Romania aplica o fransiza de 30% din valoarea pagubei pentru daunele survenite in timp ce masina era condusa pe drumurile publice fara ca aceasta sa fie dotata cu anvelope de iarna.

Conditii similare celor de la GENERALI are si ASIROM VIG, care emite un act additional la poltia CASCO, in care se stipuleaza retinerea unei fransize atunci cand soferul a facut accident pe zapada sau polei si nu avea masina echipata cu anvelope de iarna.

La ASTRA Asigurari, existenta si gradul de uzura al anvelopelor de iarna sunt verificate la inspectia de risc, iar daca acestea sunt prea uzate, se va refuza despagubirea.