1asig.ro
1asig.ro

Ce perspective de angajare exista, pe finalul anului, in domeniul asigurarilor?

5 min. / 1.540 cuvinte
Angajatorii romani anunta, pentru ultimul trimestru din acest an, cele mai robuste intentii de angajare din ultimii 7 ani. In domeniile finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, perspectivele raman stabile comparativ cu trimestrul trei, cu o previziune de +11%, insa se diminueaza comparativ cu trimestrul patru din 2014, conform unui studiu efectuat de MANPOWER.

PROMO


In acest domeniu, atat ponderea angajatorilor care isi vor creste numarul de angajati (21%) cat si a celor care vor face reduceri (+12%) este usor peste media nationala.

In intervalul octombrie - decembrie 2015, angajatorii romani sunt cei mai optimisti din regiunea EMEA, arata ultima editie a studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Astfel, pentru trimestrul IV/2015 angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +16%, cea mai robusta prognoza privind angajarile din cele 24 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) cuprinse in studiu.

19% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si sporeasca personalul, 11% prevad o scadere, iar 67% nu au in vedere nicio schimbare a numarului total de angajati.

Previziunea Neta de Angajare rezultata este cea mai puternica raportata in Romania din trimestrul IV /2008 pana in prezent, imbunatatindu-se cu 4 puncte procentuale fata de trimestrul III si cu 8 puncte procentuale fata de intervalul octombrie-decembrie al anului trecut.

"Cresterea increderii angajatorilor romani este imbucuratoare, mai ales avand in vedere evolutiile economice recente din regiune. Tendintele de imbunatatire a Previziunii Nete de Angajare din ultimii doi ani, care au culminat in cea mai robusta Previziune din 2008 pana in prezent, sugereaza ca relativa accelerare a angajarilor este sustenabila, iar crearea de noi locuri de munca ar putea continua intr-un ritm mai apropiat de nevoile candidatilor", spune Valentin PETROF, Directorul General al ManpowerGroup Romania.

Oportunitatile pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca vor fi probabil mai numeroase, in mai mica sau mai mare masura, in toate regiunile tarii si in noua din cele zece sectoare de activitate.

Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din Industrie Prelucratoare sunt cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +25%, cu 5 puncte procentuale mai puternica decat cea din trimestrul III si cu 13 puncte procentuale mai robusta decat cea din trimestrul IV al anului 2014. Cea mai semnificativa imbunatatire de la trimestru la trimestru este raportata insa in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea Neta de Angajare de +20% este cu 12 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul III, in timp ce dintr-o perspectiva anuala, cea mai mare imbunatatire este raportata in sectorul Constructii, Previziunea Neta de Angajare de +18% din trimestrul IV/2015 fiind cu 21 puncte procentuale mai puternica decat in trim. IV/2014. Perspectivele din sectorul Energie electrica, apa, gaz continua insa sa fie negative de cinci trimestre consecutiv.Se preconizeaza o crestere a numarului total de angajati in toate regiunile tarii. Prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din regiunile Centru si Nord-Vest, unde Previziunea Neta de Angajare este de +14%. Perspectivele sunt mai luminoase decat in trimestrul III in sase din cele opt regiuni, dat fiind ca angajatorii din Nord-Vest raporteaza o imbunatatire de 6 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, iar cei din regiunile Sud si Bucuresti si Ilfov imbunatatiri de 3, respectiv 4 puncte procentuale.

Previziunea slabeste insa fata de trimestrul anterior in regiunea Vest, inregistrand un declin de 10 puncte procentuale. Cea mai putin dinamica piata a fortei de munca este preconizata in regiunea Sud-Vest, in care 1 din 5 angajatori se asteapta la reduceri ale personalului in ultimul trimestru din 2015. Previziunea Neta de Angajare de +2% ramane insa pozitiva si relativ stabila fata de trimestrul III si se imbunatateste cu 8 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei angajatoare, dar angajatorii din organizatii mari, cu peste 250 de angajati, raman cei mai optimisti, iar cei din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, manifesta cea mai multa prudenta.

"Revenirea din recesiune a fost prelungita si neuniforma, astfel incat trimestrul IV/2015 este primul din ultimii 7 ani in care perspectivele s-au imbunatatit suficient pentru a se apropia de cotele de dinainte de criza. Este un debut incurajator, pe care speram ca un mediu economic si fiscal propice si stabil il poate transforma dintr-un impuls pe trei luni intr-o tendinta pe termen mai lung", a adaugat Valentin PETROF.

Conform MANPOWER, Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.

ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 59.000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator.

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 15 - 28 iulie 2015 pe un esantion reprezentativ de 626 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

In Romania, ManpowerGroup este prezent din 2003, avand 13 agentii active in: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti, Pitesti si Sibiu.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Castigurile angajatilor din asigurari au crescut usor in luna iulie
Ce se va intampla cu angajatii ASTRA Asigurari?

3.102 accesari