1asig.ro
1asig.ro

Ce estimari au analistii financiari pentru urmatoarele 12 luni

5 min. / 1.540 cuvinte
In luna mai 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 4,9 puncte pana la valoarea de 51,5 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 10,0 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat componentei de anticipatii a Indicatorului.

PROMO


Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioatra cu 1,5 puncte, pana la valoarea de 58,4 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a crescut cu 1,5 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 8,2 puncte pana la valoarea de 48,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 14,2 puncte), anunta CFA Romania.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 77% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7911, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8384.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2020/iunie 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,12%.

Sunt de remarcat anticpatiile de majorare a dobanzilor atat pentru scadentele pe termen scurt (ROBOR 3M) cat si pentru scadentele pe termen mediu (5 ani), 72% si respectiv 64% dintre participanti anticipand aceasta evolutie.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Astazi, in lume exista peste 150.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 152 societati membre ale CFA Institute.

Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA?), calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele peste 152 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, CFA Romania are peste 230 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA?) sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

678 accesari