1asig.ro
1asig.ro

Ce castiguri se vor obtine din dividende in acest sezon

5 min. / 1.540 cuvinte
Cele mai mari castiguri din dividende le promit companiile energetice listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Daca la randamentul dividendelor se mai adauga si castigul rezultat din aprecierea actiunilor respective, profitul s-ar putea ridica la 20%-35%, potrivit calculelor casei de brokeraj TRADEVILLE.

Cele mai mari castiguri totale legate de dividende le-ar putea aduce NUCLEARELECTRICA (SNN, +37%) si TRANSGAZ (TGN, +35%).

De asemenea, OMV PETROM (SNP) si TRANSELECTRICA (TEL) ar putea genera investitorilor randamente agregate de 20%-25%.

Un castig brut de peste 20% ar putea aduce si plasamentul in Fondul Proprietatea (FP), din trei directii: randamentul dividendului de 0,04-0,05 lei/actiune (5%-6%), reducerea valorii nominale cu 0,05 lei (6%) si potentialul de crestere conform estimarilor REUTERS (9,8%), spune raportul casei de brokeraj TRADEVILLE.

Analistii iau in calcul preturi tinta de crestere a actiunilor, pe care le calculeaza prin diferite metode in functie de rezultatele companiilor, ca sa estimeze potentialul de castig.

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea estimata a dividendului asteptat de la o companie pentru fiecare actiune si pretul actual acelei actiuni la Bursa. In cazul vanzarii actiunii dupa data "cu dividend", la dividend se mai adauga si profitul din vanzare. "Data cu dividend" este data la care un investitor trebuie sa fie inregistrat ca actionar pentru a avea dreptul la dividende.

Este important de mentionat, insa, ca preturile tinta sunt estimate pentru urmatoarele 12 luni, adica nu neaparat pana la datele cu dividend din aceasta primavara sau vara, dupa care investitorii obisnuiesc sa vand actiunile.

NUCLEARELECTRICA (SNN) ar putea oferi, pe langa dividendul ce ar putea genera un randament brut de 14,8%, un avans al pretului actiunii de 22,2% fata de cotatia din prezent, ceea ce inseamna un castig agregat de 37%. Pretul tinta estimat de analistii TRADEVILLE este 11 lei/actiune, cel estimat de REUTERS de 14 lei/actiune. In piata SNN se tranzactioneaza cu 9 lei/ titlu.

TRANSGAZ (TGN) a fost nevoita sa ia din profit si sa provizioneze 110 milioane lei, pentru esecul proiectului NABUCCO. Totusi compania a reusit un profit net semnificativ peste cel programat. Legea spune ca profitul este distribuit in proportie de 85% ca dividende, ceea ce ar aduce investitorilor un randament brut de 12,6%.

Pe langa aceasta, actiunile companiei au un potential de crestere de 22,3% in urmatoarele 12 luni, potrivit REUTERS. Prin urmare, TRANSGAZ ar putea genera un randament anual cumulat de 35%.

OMV PETROM a reusit cel mai mare profit realizat vreodata de vreo companie din Romania, de circa 1,1 miliarde euro, in crestere cu 22% fata de 2012, iar TRANSELECTRICA a obtinut un rezultat net in urcare cu 370%.

Cu un dividend brut estimat la 0,03 lei/actiune pentru OMV PETROM, respectiv la 1,87 lei/actiune pentru TRANSELECTRICA, randamentul dividendului ar fi de 6,6%, respectiv de 11,7%.

In plus, investitorii ar putea castiga 18% din avansul cotatiei OMV PETROM si 8,1% din cresterea actiunilor TRANSELECTRICA, conform preturilor-tinta REUTERS, de 0,54 lei la SNP, respectiv de 17,28 lei la TEL.

"La o privire de ansamblu asupra principalelor companii romanesti care si-au raportat pana acum rezultatele pentru anul trecut, aspectul esential este ca majoritatea vor putea distribui sume generoase catre actionari, sub forma de dividende. Multumita modelelor de business stabile, inca bazate pe tarife reglementate in crestere in 2013, anumite companii de stat, cum ar fi Transelectrica si Nuclearelectrica, au raportat cele mai mari profituri de dupa criza. Adaugand faptul ca acestor companii le este impus prin lege sa plateasca aproximativ 85% din profit ca dividend, ne asteptam la randamente ale dividendelor de peste 10%, adica duble sau chiar triple fata de dobanzile bancare pentru depozitele in lei", spune Georgiana ANDRONE, analist financiar TRADEVILLE.

Un castig anual brut de peste 20% ar putea aduce si plasamentul in Fondul Proprietatea (FP), din trei directii: randamentul dividendului de 0,04-0,05 lei/actiune (5%-6%), reducerea valorii nominale cu 0,05 lei (6%) si potentialul de crestere conform REUTERS (9,8%).

Alte castiguri de doua cifre

Desi a anuntat un profit net in scadere cu 33%, SIF Moldova (SIF2) ar putea plati un dividend (estimat la 0,123 lei de analistii TRADEVILLE) care sa genereze un randament brut de 8,7% fata de pretul actual, iar potentialul de crestere in urmatoarele 12 luni este de 7,7% (1,53 lei/actiune, consensul REUTERS).

Un spatiu semnificativ de crestere conform REUTERS prezinta actiunile VISA, de 12,7%, pana la 256 dolari/actiune, la care se adauga un randament brut al dividendului de 1,6%.

In ciuda faptului ca a afisat un profit in scadere cu 10%, de aproape 190 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) ar putea distribui 50% din acesta, ceea ce ar aduce investitorilor un randament brut de 13%-14%.

"O situatie similara intalnim si in sectorul fondurilor de investitii, unde SIF-urile, in ciuda unor scaderi ale rezultatului net fata de 2012, vor ramane buni platitori de dividende, in traditia anilor trecuti, oferind cel putin 50-70% din profituri. Practic, dividendele actiunilor blue-chip de pe piata locala reprezinta si in 2014 o alternativa atractiva la plasamentele in sistemul bancar", conchide analistul TRADEVILLE.

Un castig agregat de circa 10%-11% ar putea aduce si investitia in titlurile DAIMLER (DAI) si ANTIBIOTICE (ATB), compus dintr-un randament al dividendului de circa 3,3%-3,4% si un potential de crestere de circa 6,7%-7,2%.

4.158 accesari