1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cati romani merg in vacanta de vara?

Peste doua treimi dintre romanii (77%) chestionati au declarat ca merg in vacanta vara aceasta, iar 21% inca nu s-au hotarat, potrivit unei cercetari de piata privind obiceiurile de vacanta ale romanilor pentru anul in curs, dar si comparativ cu 2016.

In ceea ce priveste destinatia, jumatate dintre romani prefera sa ramana in tara, ceilalti aleg destinatii din strainatate. Regiunea romaneasca favorita este reprezentata de litoral.

Banii nu reprezinta principalul criteriu de alegere a unei vacante — doar 25% iau in considerare pretul, in timp ce 41% dintre cei care au raspuns declara ca sunt importante peisajele si obiectivele turistice.

Comparativ cu anul 2016, bugetul stabilit este acelasi pentru jumatate dintre romani. Aproximativ o treime (32%) au spus ca vor aloca mai multi bani pentru vacanta din vara aceasta. Concret, 37% au un buget intre 501 si 1.000 euro, iar 15% si-au planuit sa cheltuie intre 1.001 si 2.000 euro. Exista insa un procent de 28% dintre respondenti care marturisesc faptul ca au posibilitatea unei sume sub 500 euro.

"Obiceiurile romanilor privind vacanta s-au modificat in ultimii ani in sensul bun. Raman insa numeroase elemente de constanta care tin de constrangerile financiare — frecventa, bugetul alocat, dar si de un comportament conservator al romanilor — destinatia, plata cu numerar sau vacanta doar in familie. Rezultatele ne arata clar o crestere anul acesta fata de 2016, dar piata este departe de a-si fi atins potentialul", a declarat Corina CIMPOCA, Consultant Senior si Fondator, MKOR Consulting, compania care a realizat cercetarea de piata.

In privinta locului de vacanta, o treime dintre romani merg intr-o destinatie noua in 2017, in timp ce restul aleg un loc pe care l-au mai vizitat cel putin o data. Dintre acestia din urma, un numar important de 33% a declarat ca a mai fost de 4 sau mai multe ori in destinatia aleasa anul acesta. Hotelurile de 3 stele sunt optiunea pentru 47% dintre romanii care au luat parte la studiul de piata.

Ca perioada, 39% au spus ca vacanta va dura intre 4 si 6 zile, iar 37% intre 7 si maxim 9 zile.

Decalajul privind deplasarea cu trenul fata de cea cu masina personala s-a accentuat considerabil, raportul fiind de 10% la 50%. Pe de alta parte, 28% dintre cei chestionati calatoresc cu avionul. Comisioanele agentiilor de turism si programele fixe i-au determinat pe 60% dintre romanii intervievati sa-si planifice singuri vacanta de vara. Doar 40% au apelat la serviciile agentiilor de turism pentru vara aceasta.

Ca si comportament general, 31% dintre romani au declarat ca merg anual in vacanta si 36% de doua ori pe an.

Studiul a fost realizat in perioada 8-14 mai, printr-un chestionar online aplicat unui esantion reprezentativ national, de 1.155 de respondenti.