1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cate cutremure au avut loc in primele 8 luni din 2019?

Romania este, conform statisticilor, a treia cea mai expusa tara din Europa la riscul seismic, dupa Cipru si Grecia. Cate astfel de evenimente au fost inregistrate, pe teritoriul tarii noastre, in primele 8 luni din acest an?

Conform datelor disponibile pe site-ul Institutului National pentru Fizica Pamantului - INFP, analizate de 1asig.ro (n. red. nu sunt incluse in centralizare cele resimtite in Romania, dar cu epicentrul in afara granitelor tarii sau in Marea Neagra), in perioada ianuarie - august 2019, au fost inregistrate, pe teritoriul Romaniei, 201 cutremure, de magnitudini mici si medii.

Cele mai multe au fost inregistrate in lunile mai (32), februarie (31), precum si in ianuarie si august, la egalitate (29 de seisme).

Majoritatea cutremurelor inregistrate in perioada analizata au avut o magnitudine situata intre 2,5 si 4 grade, existand, insa, si 7 seisme care au depasit 4 grade: 1 cutremur de 4,4, in luna ianuarie, 2 cutremure de 4,2 grade, respectiv 4 cutremure de 4,1 grade.

Cel mai puternic cutremur din acest an, de 4,5 grade, a fost inregistrat la inceputul lunii septembrie, in judetul Buzau.

Cutremurul, risc major in Romania

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

SFATURI in caz de cutremur:

  1. Incearca sa ramai calm!
  2. Ramai in interiorul casei. Nu folosi lifturile sau scarile in timpul cutremurului!
  3. Evita sa stai in apropierea rafturilor, mobilierului inalt sau corpurilor suspendate.
  4. Stai departe de ferestre, usi glisante din sticla si oglinzi.
  5. Nu sta niciodata sub balcon. Nu iesi pe balcon sau pe terasa.
  6. Daca te afli in bucatarie, opreste gazul si indeparteaza-te de aragaz.
  7. Stai sub un corp de mobilier solid, tocul unei usi sau sub o grinda.
  8. In lipsa unui loc sigur, acopera-ti capul si stai ghemuit intr-un colt interior al incaperii.
  9. Cand parasesti locuinta, ia cu tine actele de identitate, un mijloc de iluminat cu baterii, medicamente, bani, haine de schimb etc.
  10. Pregateste un kit de supravietuire in caz de cutremur. Tine-l intr-un loc accesibil.