1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cat de sigur e telefonul tau mobil? Smartphone-urile prezinta amenintari majore de securitate

Specialistii in securitatea informatica au descoperit recent doua vulnerabilitati majore care ar putea afecta pana la 90% din cele peste 2 miliarde de smartphone-uri existente la nivel mondial. Riscurile implica furtul parolei, furturile de date si, in unele cazuri, chiar controlul total al telefonului mobil de catre hackeri.

Conform cercetatorilor, una dintre vulnerabilitati implica modul defectuos in care producatori ai dispozitivelor APPLE, BLACKBERRY sau GOOGLE au implementat un standard neclar al industriei, care controleaza totul de la conexiunile de retea pana la identitatea utilizatorului. Aceasta amenintare ar putea permite atacatorilor sa stearga de la distanta datele de pe telefon, sa instaleze software virusat, sa acceseze date personale si sa ruleze diverse aplicatii, a precizat Mathew SOLNIK, cercetator specializat pe segmentul mobil din cadrul firmei de securitate cibernetica ACCUVANT, citat de INSURANCE Journal.

SOLNIK a precizat ca, deocamdata, pericolul este scazut pentru utilizatorul de rand. Insa, prin identificarea acestui risc cibernetic, ACCUVANT spera sa evite ca amenintarea sa ia amploare globala.

Separat, specialistii din cadrul unei alte companii, BLUEBOX Security, au descoperit o amenintare care ar viza trei sferturi dintre smarthpone-urile pe care sunt instalate versiuni mai vechi de Android. Numita "Fake ID", vulnerabilitatea permite aplicatiilor tip malware sa "pacaleasca", fara permisiunea uilizatorului, software oficial instalat pe telefoanele mobile de la ADOBE, GOOGLE si alti producatori.

APPLE a refuzat sa comenteze cu privire la aceste riscuri. Reprezentantii BLACKBERRY au declarat ca lucreaza cu expertii ACCUVANT si au solicitat deja mai multe detalii despre problemele identificate. De asemenea, purtatorul de cuvant al GOOGLE a refuzat sa comenteze cu privire la amenintarea ACCUVANT, dar a confirmat ca au fost luate masuri in ceea ce priveste riscurile identificate de BLUEBOX.

2015: mai multe abonamente la serviciile de telefonie mobila decat oameni

In ultimii ani, industria globala a telefoanelor inteligente a incercat sa raspunda unui numar din ce in ce mai mare de vulnerabilitati. Conform analistilor firmei de cercetare IDC, detectarea unor riscuri ca cele identificate de ACCUVANT si BLUEBOX reprezinta un semn pozitiv ca industria de telefonie mobila are posibilitatea de a reactiona proactiv, inainte ca ele sa fie exploatate de persoane rau-intentionate.

"Aceste amenintari de securitate au devenit probleme de zi cu zi pentru miliarde de utilizatori de smartphone-uri din intreaga lume. 'End-user'-ul trebuie sa inteleaga ca este expus riscurilor daca nu isi actualizeaza software-ul de pe telefon", a subliniat Christina RICHMOND, Security services analyst, IDC.

Problema este cu atat mai importanta cu cat industria mobila 'castiga teren'. Conform celei mai recente editii a studiului "ERICSSON Mobility Report", 65% dintre toate telefoanele vandute in primul trimestru al anului 2014 au fost smartphone-uri.

De asemenea, cercetarea arata faptul ca in 2015, la nivel global, vor exista mai multe abonamente la serviciile de telefonie mobila decat oameni. In doi ani, numarul de abonamente pentru smartphone-uri il va depasi pe cel pentru telefoanele mobile clasice, iar in 2019, acesta va atinge cifra de 5,6 miliarde. In Europa, numarul de abonamente pentru smartphone-uri va ajunge la 765 de milioane in 2019, depasind populatia continentului.

Care este situatia in tara noastra?

In Romania, un roman din zece detine un smartphone, iar liceenii si studentii sunt cei mai echipati cu gadget-uri 'mobile', conform unui studiu realizat de MERCURY Research la sfarsitul lui 2013. Astfel, 12% dintre romanii cu varsta peste 14 ani detin un smartphone, iar 5% o tableta. Utilizarea smartphone-urilor si tabletelor este mai raspandita printre liceeni si studenti, tinerii pana in 35 de ani si persoanele cu educatie superioara.

In paralel, atacurile cibernetice devin o problema si pentru tara noastra: recent, doua ministere au fost victime ale unei astfel de infractiuni.

Riscurile cibernetice, o realitate ce trebuie constientizata

Amenintarile cibernetice si criminalitatea informatica reprezinta un risc major pentru companiile financiare si nu numai, lucru subliniat si in cadrul Forumului de la Davos, unde riscul cibernetic a fost stabilit drept a doua cea mai mare amenintare din urmatorii 10 ani.

In pofida contextului, companiile nu investesc suficient in produse financiare de protectie impotriva amenintarilor informatice, precum asigurarile specializate. De exemplu, un studiu realizat de MARSH in 2013 arata ca in ciuda ingrijorarilor crescute cu privire la consecintele unui atac cibernetic asupra clientilor si propriei reputatii, multe organizatii europene au o abordare imatura cu privire la riscul cibernetic. Conform "MARSH 2013 Cyber Risk Survey", doar 12% dintre companiile intervievate au achizitionat asigurare impotriva riscurilor cibernetice, chiar daca 76% dintre respondenti sustin ca sunt familiarizati cu produsele disponibile pe piata de asigurari.

Situatia este similara si in Romania, unde foarte putine companii investesc in protectia impotriva acestor riscuri.