1asig.ro

Cat au vandut brokerii de asigurare si ce comisioane au incasat in primul trimestru? Vezi aici rezultatele si clasamentul brokerilor!

5 min. / 1.540 cuvinte
106,9 milioane lei - acesta este volumul de prime brute intermediate de catre brokerii moldoveni de asigurare in primul trimestru din acest an, cu aproape 9% mai mult fata de perioada similara din 2017, potrivit datelor centralizate de catre autoritatea de supraveghere de profil din Moldova (CNPF). Acesta reprezinta circa 32% din totalul subscrierilor asiguratorilor.

PROMO


Dupa volumul de prime intermediate, liderul pietei ramane ERVAX GRUP, cu o cota de piata de 6,4%. Acesta este urmat de PRODEVIZ (6%), AECM asigurari (5,6%), DIPLOMAT Broker - (5,4%) si EUROLIFE Broker de Asigurare (4,6%).

Ponderea cea mai insemnata a primelor intermediate de catre brokeri revine asigurarilor generale (94,6%,) cu un total de peste 101 milioane lei, in timp ce cota asigurarilor de viata a reprezentat 5,38% (5,75 milioane lei).

De asemenea, asigurarile auto domina in continuare portofoliul brokerilor de asigurare, astfel ca primele intermediate pe aceste segmente (CASCO + RCA + Carte Verde) au reprezentat aproape 87% din totalul primelor intermediate.

Numarul de contracte incheiate de societatile de brokeraj a ajuns la 93,2 mii, in crestere cu 9%.

Din punct de vedere al veniturilor inregistrate de brokeri, acestea s-au ridicat la aproape 42 milioane lei, din care veniturile din comisioane s-au ridicat la circa 34 milioane lei. Mai mult de 1/3 din comisioane au revenit din intermedierea politelor obligatorii auto (RCA + CASCO), respectiv circa 14 milioane lei. Aceleasi datele ale CNPF mai arata ca valoarea comisionului mediu pe asigurarile obligatorii auto in primul trimestru a fost de 25,4%. Cele mai mari venituri au fost incasate de catre EUROLIFE Broker de Asigurare, urmat de PRODEVIZ, AECM Asigurari, ERVAX GRUP si DIPLOMAT Broker.


Pe piata de profil din Moldova sunt activi 60 brokeri de asigurare, primii 10 brokeri cumuland 50% din intermedieri.

4.064 accesari