1asig.ro

Cat au cheltuit turistii straini veniti in Romania in primele trei luni din acest an

5 min. / 1.540 cuvinte
Aproape 444.000 de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective din Romania au cheltuit, in primul trimestru din 2019, 1,29 miliarde lei, ceea ce inseamna in medie 2.912,9 lei/persoana, anunta Institutul National de Statistica, INS.

PROMO


Afacerile, inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii, au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 60,7% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in trimestrul I 2019, cheltuielile acestora reprezentand 64,4% din total.

Pe de alta parte, un procent de 39,3% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in trimestrul I 2019 au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (64,2%) si pentru vizitarea rudelor si prietenilor (10,5%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit si alte activitati.Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (50,4%), fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus (92,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 42,3% au fost destinate alimentelor si bauturilor iar 34,6%, cadourilor si suvenirurilor. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,7% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 33,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 44% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 38,3% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania a fost avionul, folosit de 85,1% din numarul total de turisti nerezidenti, in timp ce 10,9% au utilizat autoturisme proprii, 3% autocare si autobuze iar 1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc).

557 accesari