1asig.ro
1asig.ro

Cat au cheltuit turistii straini sositi in Romania in S1 2021

5 min. / 1.540 cuvinte

Turistii nerezidenti sositi in Romania au cheltuit, in medie, 2.573,3 lei/persoana (circa 520 de euro), in semestrul I al acestui an, iar principalul motiv al calatoriilor in tara noastra (59,6%) a fost reprezentat de afaceri, inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii, conform INS - Institutul National de Statistica.

PROMO


Patru din zece turisti nerezidenti (40,4%) au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (55%), pentru evenimente culturale si sportive (22,6%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (10,7%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, in semestrul I 2021, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (50,8%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (89% din totalul cheltuielilor pentru cazare).
 

 

De asemenea, cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 18,2%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,4% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. In plus, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, aproape jumatate (48,2%) au fost destinate achizitionarii de alimente si bauturi, iar 29,6% cumpararii de cadouri si suveniruri.

Totodata, cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 74,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, in timp ce cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 25,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, in semestrul I al acestui an, 38,6% si-au organizat singuri sejurul, 33,1% prin agentii de turism, 22% prin alte modalitati de organizare a calatoriei, iar 6,3% si-au organizat calatoria atat pe cont propriu, cat si printr-o agentie de turism.

Potrivit sursei citate, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania a fost avionul (78,2% din numarul total de turisti), in timp ce 19,4% au utilizat autoturisme proprii, 1,4% autocare si autobuze, iar 1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.).

Pe parcursul trimestrului II din 2021, mai mult de jumatate (55,2%) dintre turistii nerezidenti sositi in Romania au avut avut ca scop intalniri de afaceri, cheltuielile acestora reprezentand 59,8% din total.

In acelasi timp, 44,8% dintre turistii nerezidenti au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (51%), pentru evenimente culturale si sportive (26,6%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (11,5%).

Raportat la perioada de referinta, ponderea principala a cheltuielilor a fost reprezentata de cazare (50,2%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (90,5% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Alte tipuri de cheltuieli au fost: in restaurante si baruri (17,9%), pentru cumparaturi (14,2%), din care 48% destinate alimentelor si bauturilor, respectiv 29,3% cadourilor si suvenirurilor. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 71,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 32,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

In timpul trimestrului al doilea din acest an, din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 37,3% si-au organizat singuri sejurul, 35,4% prin agentii de turism, 21,6% prin alte modalitati de organizare a calatoriei si 5,7% pe cont propriu sau prin intermediului unui turoperator.

Cat priveste modalitatea de transport aleasa pentru a sosi in Romania, primul pe lista a fost avionul (79,6%), urmat de autoturismele proprii (18,4%), autocare si autobuze (0,9%) si alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.), intr-o pondere de 1,1%. 





 

1.288 accesari