1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Castigurile angajatilor din asigurari au crescut usor in luna iulie

Nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare in luna iulie 2015, decat in luna precedenta, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, inclusiv in domeniul asigurarilor si pensiilor private, potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu net din activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) a fost, in luna iulie 2015, in valoare de 3.708 lei, in crestere fata de luna iunie, cand a fost de 3.578 lei. Salariul mediu brut s-a majorat la 5.168 lei, de la 4.987 lei.

In ceea ce priveste activitatiile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea salariului net s-a mentinut la 2.625 lei in iulie, iar cel brut la 3,637 lei.

Per total, in intermedieri financiare si asigurari, castigul salarial mediu net s-a majorat in luna iulie 2015 la 4.108 lei, de la 3.994 lei in luna precedenta, iar cel brut la 5.723 lei, de la 5.550 lei.



Salariul mediu pe economie

In luna iulie 2015, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.563 lei, cu 1,9% mai mare decat in luna iunie 2015. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.849 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 31 lei (1,7%), conform INS.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.907 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.088 lei).

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6%.

"In luna iulie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta si pentru performante deosebite), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", arata INS.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
  • cu 14,2% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 14,1% in alte activitati extractive;
  • intre 6,0% si 8,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport; 
  • intre 4,5% si 5,5% in extractia carbunelui superior si inferior, hoteluri si restaurante, agricultura, vanatoare si servicii anexe, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea articolelor de imbracaminte, constructii.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
  • cu 10,9% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
  • intre 9,5% si 10,0% in activitati de editare, fabricarea bauturilor;
  • intre 2,0% si 4,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, cercetare-dezvoltare, activitati de servicii anexe extractiei, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: administratie publica (2,2%), sanatate si asistenta sociala (1,3%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale de la 1 iulie 2015. In invatamant s-a inregistrat o scadere a castigului salarial mediu net (-3,4%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

PROMO