1asig.ro

Castigul salarial mediu net pe economie a crescut cu 41 de lei in luna iunie

5 min. / 1.540 cuvinte
In luna iunie 2019, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.127 lei, cu 49 lei (+1,0%) mai mare decat in luna mai 2019, iar castigul salarial mediu nominal net a fost de 3.142 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 41 lei (+1,3%), conform INS.

PROMO


Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (8.245 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.776 lei).

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,5%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, explica INS.

In luna iunie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, castigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 47,2% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;

- intre 9,0% si 12,5% in captarea, tratarea si distributia apei, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de editare, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;

- intre 3,5% si 5,5% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati de spectacole, culturale si recreative, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrri audio si activitati de editare muzical (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), telecomunicatii, agricultura, vanatoare si servicii anexe, tranzactii imobiliare, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2019 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice, de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 15,4% in extractia carbunelui superior si inferior, cu 14,4% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), respectiv cu 14,1% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;

- intre 4,0% si 6,5% in fabricarea produselor din tutun, activitati de servicii anexe extractiei, industria metalurgica, transporturi pe apa;

- intre 2,0% si 4,0% in fabricarea hartiei si a produselor din hartie, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), activitati de posta si de curier.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, ca urmare a acordarii de bilete de valoare (tichete de vacanta), astfel: invatamant (+7,2%), administratie publica (+3,5%), respectiv sanatate si asistenta sociala (+2,3%).

359 accesari