1asig.ro
1asig.ro

Castigul salarial mediu net a scazut cu 2,4% in august, la 4.044 de lei

5 min. / 1.540 cuvinte
Castigul salarial mediu nominal brut din luna august 2019 a fost de 4.981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decat in iulie 2019, iar castigul salarial mediu net a fost 3.044 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 75 lei (-2,4%), ca urmare a acordarii premiilor ocazionale, drepturi banesti, sume din profitul net sau alte fonduri, potrivit Institutului National de Statistica - INS.

PROMO


Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (6.764 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.754 lei).

Potrivit INS, comparativ cu august 2018, castigul salarial mediu nominal net din august 2019 a crescut cu 14,1% .

Indicele castigului salarial real a fost 109,8% pentru luna august 2019 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 97,5% pentru luna august 2019 fata de luna precedenta, iar fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 210,4%, cu 5,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2019.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In august 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in iulie 2019 ca urmare a acordarii in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat cu 14,7% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 10,1% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice. Intre 5% si 9% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), alte activitati industriale n.c.a., tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea produselor textile, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea altor mijloace de transport, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice).

De asemenea, scaderi au mai fost intre 3,5% si 4,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, alte activitati extractive, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea echipamentelor electrice. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din august au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si ca urmare a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat cu 7,2% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; intre 2% si 5% in transporturi pe apa, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, activitati de editare, fabricarea bauturilor.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net ca urmare a acordarii in lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanta), ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda anumite drepturi salariale, astfel: invatamant (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), administratie publica (-3,1%), respectiv sanatate si asistenta sociala (-2%).

541 accesari