1asig.ro
1asig.ro

Castigul salarial mediu net a crescut in martie 2019 cu 4,8%, pana la 3.075 de lei

5 min. / 1.540 cuvinte
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.050 de lei, in martie 2019, cu 4,8% mai mare fata de februarie, arata datele Institutului National de Statistica. Tot cu 4,8% s-a majorat si castigul salarial mediu net, ajungand la 3.075 de lei, potrivit datelor INS.

PROMO


Cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat in sectorul activitatilor de servicii din tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 7.491 de lei, iar cele mai mici valori au fost inregistrare in hoteluri si restaurante (1.752 de lei).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,7%.

Potrivit INS, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in februarie ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din martie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun cu 67,8%, intre 12% si 24% in fabricarea bauturilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii In tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice).

De asemenea, s-au putut remarca majorari intre 8,5% si 11,5% in extractia carbunelui superior si inferior, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii). Intre 6% si 8% in captarea, tratarea si distributia apei, tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor textile.

Pe de alta parte, scaderile castigului salarial mediu net fata de februarie 2019 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (premii anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri.

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Singura scadere a castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-a inregistrat in extractia minereurilor metalifere (-0.9%). In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+3% ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice), In sanatate si asistenta sociala (+1,4%), respectiv in administratie publica (+0,5%)

"In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", mentioneaza INS.

678 accesari