1asig.ro
1asig.ro

Castigul salarial al angajatilor din asigurari a revenit pe un trend crescator in luna iulie

5 min. / 1.540 cuvinte
Nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare in luna iulie 2017, comparativ cu luna precedenta, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, inclusiv in domeniului asigurarilor si pensiilor private (+110 lei), conform informatiilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

PROMO


Castigul salarial mediu net din activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) a fost, in iulie 2017, in valoare de 4.425 lei, in crestere usoara fata de luna iunie, cand a fost de 4.315 lei. Si castigut brut s-a majorat pana la 6.244 lei, de la 6.090 lei.

Insa, per total, in intermedieri financiare si asigurari, castigul salarial mediu net a scazut in luna iulie a.c. la 4.497 lei, de la 4.581 lei in luna precedenta. Iar castigul brut a coborat la valoarea de 6.343 lei de la 6.466 lei.

In acelasi timp, in activitatiile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea castigului net s-a diminuat usor, la nivelul de 3.240 lei, de la 3.267 lei, iar castigul brut a ajuns la 4553 lei, fata de 4.590 lei in luna iunie.


Salariul mediu pe economie

In luna iulie 2017, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.329 lei, cu 0,5% mai mare decat in luna iunie 2017. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.391 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 11 lei (+0,5%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 6.009 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 1.418 lei.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,1%.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
  • cu 16,2% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), respectiv cu 13,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
  • intre 4,0% si 9,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, alte activitati extractive, extractia minereurilor metalifere, agricultura, vanatoare si servicii anexe, cercetare-dezvoltare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, colectarea si epurarea apelor uzate;
  • intre 2,5% si 3,5% in transporturi aeriene, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), transporturi pe apa, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
  • cu 14,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 12,1% in activitati de editare;
  • intre 6,0% si 7,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea bauturilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice;
  • intre 3,5% si 6,0% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, telecomunicatii.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (+5,1%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale in vigoare si in sanatate si asistenta sociala (+0,3%). Castigul salarial mediu net a scazut in invatamant (-3,5%) comparativ cu luna precedenta ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

4.075 accesari